Ελλάδα

Η αλλαγή του κλίματος “εξαφανίζει” τις ελληνικές ακτές

aktes

Ως οι πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη θεωρείται η Μεσόγειος θάλασσας από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με έλληνες επιστήμονες.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τα 50 χρόνια λειτουργίας του, ο καθηγητής Χρίστος Ζερεφός υποστήριξε ότι ειδικά στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος θα είναι δραματική με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία.

Στην ίδια ημερίδα, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μέσα στον επόμενο μισό αιώνα, χιλιάδες στρέμματα ελληνικών ακτών θα εξαφανιστούν.

Επί πέντε δεκαετίες το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί πρωτοποριακό κέντρο επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τη συμβολή του στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η κλιματική αλλαγή εκθέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, τους οικονομικούς τομείς και τα οικοσυστήματα. Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλιματικό σύστημα είναι σαφής, ενώ οι πρόσφατες ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά καθώς συνδέονται με την οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προβάλει την αδιαμφισβήτητη υπερθέρμανση του κλιματικού συστήματος και παρουσιάζει τις πρωτοφανείς παρατηρήσεις αλλαγών σε χρονικό πεδίο δεκαετιών έως και χιλιετιών.

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών έχουν αυξηθεί, οι παγετώνες και οι περιοχές με χιονοκάλυψη έχουν μειωθεί σημαντικά και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Η κλιματική αλλαγή που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει εκτενείς επιπτώσεις σε ανθρώπινα και φυσικά συστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η περιοχή της Μεσογείου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευάλωτες του πλανήτη και έχει ήδη βιώσει επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

πηγή www.skai.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το