Τοπικά

Αλλαγή του χρόνου στο καθήκον… Γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες στο πλευρό των ασθενών

Όταν το καθήκον επιτάσσει, ακόμη και η πιο γιορτινή στιγμή του έτους, η αλλαγή του χρόνου, μοιάζει με καθημερινότητα. Σήμερα το βράδυ οι πολλοί θα βρίσκονται στη ζεστασιά των σπιτιών τους, μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για αν υποδεχτούν τον νέο χρόνο.

Υπάρχουν, όμως και επαγγέλματα, που δεν γνωρίζουν από γιορτές. Πόσο περισσότερο μάλιστα, όταν αυτά συνδέονται με τον χώρο της υγείας, όπου δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, για χαλάρωση και αναπόληση.

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του να εργάζεται κάποιος πάνω στην αλλαγή του χρόνου και μάλιστα προσπαθώντας να σώσει τον συνάνθρωπο.

Ο διασώστης στο ΕΚΑΒ Βόλου κ. Παναγιώτης Δαριώτης αύριο Πρωτοχρονιά, στις 6.45 το πρωί, θα πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία, για να κάνει τη βάρδια του. «Στα 20 χρόνια που εργάζομαι στο ΕΚΑΒ, τουλάχιστον τα μισά έχω υπηρεσία, είτε στην αλλαγή του χρόνου, είτε την Πρωτοχρονιά. Πλέον είναι κάτι, που έχω συνηθίσει. Βέβαια, όταν είσαι πιο νέος, σου κακοφαίνεται, ζορίζεσαι κάπως. Ωστόσο, όταν έρχεσαι για δουλειά, δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, από το να είσαι σωστός στα καθήκοντά σου. Επομένως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σου φαίνεται σαν καθημερινή».

Ο ίδιος είπε πως «έχει τύχει στην αλλαγή του χρόνου, να βρίσκομαι ήδη σε περιστατικό, το οποίο διακομίζουμε στο Νοσοκομείο και καταλαβαίνουμε την αλλαγή του χρόνου από τα βαρελότα στον ουρανό. Αυτή είναι η δουλειά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Ουρολογικής Κλινικής κ. Ι. Δημητριάδης επισήμανε πως «ο γιατρός ενός Νοσοκομείου γνωρίζει, πως είτε Χριστούγεννα, είτε Πρωτοχρονιά, θα χρειαστεί να βρίσκεται στις επάλξεις. Αυτό είναι το επάγγελμά του. Προσωπικά έχω κάνει αλλαγή του χρόνου, δουλεύοντας στο Νοσοκομείο. Συνήθως όταν έρχεται η ώρα της αλλαγής και δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό, οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι ανταλλάσσουν ευχές. Υπάρχουν όμως πολλές φορές, που αλλάζει ο χρόνος και οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν τίποτα, γιατί περιθάλπουν έκτακτα περιστατικά. Άλλωστε η ζωή δεν σταματά ποτέ και το περιστατικό μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή».

Ο προϊστάμενος του νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ. Λεωνίδας Αναστασίου, χρόνια νοσηλευτής, έχει εμπειρία από αλλαγή του χρόνου στο Νοσοκομείο. «Η δουλειά του νοσηλευτή είναι ιδιαίτερη. Την ώρα που ο κόσμος είναι στο σπίτι και γιορτάζει, αυτός θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τον άρρωστο, για να τον φροντίζει. Προσωπικά έχω κάνει και στα Επείγοντα και γνωρίζω πώς είναι να αλλάζει ο χρόνος και εκείνη την ώρα να παρέχεις βοήθεια σε έναν άρρωστο. Θυμάμαι μια χρονιά, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα πράγματα στα επείγοντα ήταν ήσυχα και λέγαμε ότι κάνουμε αλλαγή του χρόνου σε χαλαρούς ρυθμούς. Μάλιστα είχαμε βάλει ρεφενέ οι εργαζόμενοι και υπήρχε και ένας μικρός εορταστικός μπουφές. Όλα όμως άλλαξαν από ένα έκτακτο περιστατικό, που μας ήρθε και κάναμε αλλαγή χρόνου, προσπαθώντας να ανανήψουμε τον ασθενή. Είναι το απρόβλεπτο του επαγγέλματος. Επίσης όσοι νοσηλευτές είναι στις κλινικές, την ώρα της αλλαγής του χρόνου, κάνουν τη νοσηλεία των 12, οπότε πάλι βρίσκονται στο πλευρό του ασθενούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το