Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Πότε θα βάλουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Πλησιάζει η μέρα που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, αφού τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα αλλάξει η ώρα σε θερινή.
Όπως κάθε χρόνο, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου. Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.
Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας
Υπερψηφίστηκε στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο τερματισμός της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021. Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.

H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

Η αλλαγή ώρας στο παρελθόν
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και η ιδέα του τελικά υιοθετήθηκε, ο ίδιος δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915. Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916.

Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Πηγή: iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανάληψη ευθύνης και νέες απειλές για τη βόμβα στην πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης: «Η τύχη δε θα είναι πάντα με το μέρος της»

Μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που ονομάζεται «Ένοπλη Απάντηση» ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην πρόεδρο…

19 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Πώς θα φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την άφιξη των τρακτέρ και των…

19 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή Βασιλόπιτας Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας προσκαλεί στην ετήσια Κοπή Βασιλόπιτας για το έτος 2024, την Κυριακή…

19 Φεβρουαρίου 2024

«Τρελή» πορεία αυτοκινήτου στην Ηρώων Πολυτεχνείου – «Καβάλησε» πεζοδρόμιο και έπεσε σε δέντρο

Άγιο είχε οδηγός αυτοκινήτου στη Λάρισα σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στις 2 περίπου τα…

19 Φεβρουαρίου 2024

Επίδομα γέννησης: Αυξάνεται κατά 400 ευρώ – Πώς διαμορφώνεται το πόσο

Με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνεται το επίδομα γέννησής κατά 400 με 1500 ευρώ.…

19 Φεβρουαρίου 2024

Νεκρός άνδρας πάνω σε στύλο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ

Νεκρός πάνω σε στύλο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στο Παλαιό Φάληρο εντοπίστηκε ένας άνδρας. Σύμφωνα…

19 Φεβρουαρίου 2024