Ελλάδα

Αλλαγή φρουράς του υπουργείου Πολιτισμού: Νέο λεξιλόγιο, αιχμές

ypourgeio politismou

«Φωτογραφιζόμαστε άρα υπάρχουμε». Με αυτή την ατάκα άνοιξε ο Κώστας Τασούλας την τελευταία του ομιλία στο υπουργείο Πολιτισμού παραδίδοντας -μαζί με την Αντζελα Γκερέκου και τη Λίνα Μενδώνη- στον Αριστείδη Μπαλτά και στον Νίκο Ξυδάκη. Για να ακολουθήσει συγκίνηση, προειδοποιήσεις, αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αιχμές για την Αμφίπολη, χειροκροτήματα και ένα «ήμαρτον».

Οσα είπαν οι Αριστείδης Μπαλτάς – υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων-, Νίκος Ξυδάκης -αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού- και Σταύρος Κοντονής -υφυπουργός Αθλητισμού- είχαν κοινή αφετηρία. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την έκφραση της αποδοκιμασίας για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα. «Ευχαριστούμε για τον ευγενικό τρόπο υποδοχής, σε σχέση μάλιστα με τις μη ευγενικές διαδικασίες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και μας εξέθεσαν βαριά και διεθνώς» είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς. Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι κύριοι Ξυδάκης και Κοντονής, με τον Κώστα Τασούλα να επεμβαίνει στο τέλος λέγοντας «δεν θέλω η καλούτσικη εντύπωση που άφησα -όπως λέει κι ο ποιητής- να δημιουργήσει την εντύπωση πως είμαι αχάριστος ή δειλός. Δεν είναι σωστό να λέγονται αυτά ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είναι απών… Ο,τι συνέβη στο Μαξίμου έχει σχέση με τη συνεννόηση που έγινε.»
Eνας υπουργός Πολιτισμού δεν είναι αυτό που νομίζαμε

Οι ευχαριστίες και η ευγένεια δεν έκρυψαν ούτε στιγμή τη διάθεση της νέας ηγεσίας να μην αναγνωρίσει το έργο της προηγούμενης καθολικά και χωρίς μέτρο. Ο βραχνιασμένος Νίκος Ξυδάκης το ξεκαθάρισε εξαρχής. «Στηρίζουμε την ομαλότητα και τη συνέπεια αλλά με οραματικές ρηγματώσεις».
Πρώτος βέβαια από τη νέα πολιτική ηγεσία μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς και απάντησε στη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από το Σύλλογο Αρχαιολόγων, αλλά και στη σχετική αιχμή που άφησε ο Κώστας Τασούλας μιλώντας πριν από αυτόν, για τη συνένωση των υπουργείων. «Σας διαβεβαιώνω πως η συγχώνευση δεν είναι μια πράξη καταβρόχθισης του πολιτισμού από την παιδεία, αλλά μια πράξη αναγνώρισης του πολιτισμού και μέσω της σχέσης του με την παιδεία. Ο πολιτισμός είναι το όλο», τόνισε ο κύριος Μπαλτάς. Και όρισε στη συνέχεια το ρόλο ενός υπουργού Πολιτισμού λέγοντας «δεν πρέπει να επιβάλλει τον προσωπικό του γούστο, αυτό είναι αδιανόητο. Στόχος του υπουργού πρέπει να είναι η παροχή των μέσων για την άνθηση της δημιουργικότητας χωρίς μεσολάβηση της προσωπικής αισθητικής και του γούστου του. Στόχος πρέπει να είναι διάχυση του πολιτισμού, η εκπαίδευση σε αυτόν και η εκ των κάτω πληρέστερη ανάπτυξη του πολιτισμού.»

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το