Τοπικά

Aλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνοούν άδεια στον Κουφοντίνα

Ποινική δίωξη και κατά του κρατούμενου των φυλακών Κασσαβέτειας Βόλου Δημ. Κουφοντίνα άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού, τον Φεβρουάριο του 2018, μετά την μεταγωγή στις φυλακές Λάρισας του αντιεξουσιαστή Κων. Γιαγτζόγλου.
Ο Κουφοντίνας μαζί με άλλους κρατούμενους είχαν εκδώσει τότε ανακοίνωση συμπαράστασης.

Η άσκηση δίωξης, αν και αφορά απλή συνέργεια, έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι ο Κουφοντίνας δεν μπορεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση, να πάρει καμία απολύτως άδεια. Ωστόσο, ο νέος ποινικός κώδικας μετέτρεψε το άρθρο 174, που αφορά τη στάση κρατουμένων, από κακούργημα που ήταν πριν, σε πλημμέλημα, πράγμα που ευνοεί όχι μόνο τον Κουφοντίνα, αλλά και άλλους ποινικούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνώριζε για την εισαγγελική έρευνα που διεξαγόταν από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και πριν από λίγο καιρό, σχετικά με εκείνα τα επεισόδια, φρόντισε να υποβιβάσει την ποινή της στάσης κρατουμένων από κακούργημα σε πλημμέλημα, έτσι ώστε να μην απειλούνται, ακόμη κι αν θέλουν να πάρουν τακτική άδεια. Μόνο με τη δικογραφία, η οποία έχει περάσει στα χέρια ανακριτή, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα μπορούσε να λάβει καμία τακτική άδεια, ακόμη κι αν το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου βγει θετικό, γιατί σύμφωνα με τον νόμο για τις τακτικές άδειες, κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να πάρει, εφόσον υπάρχει εκκρεμής διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος. Συνεπώς μέχρι να τον καλέσει ο Ανακριτής, δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια. Τώρα όμως μετά τις αλλαγές, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να πάρει κανονικά την άδειά του.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 κατά την μεταγωγή του κρατουμένου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας, για να μην μεταφερθεί σε άλλες φυλακές, ξεκίνησε κινητοποίηση των συγκρατουμένων του. Κατά την κινητοποίηση, η οποία διήρκησε περίπου έξι ώρες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μαζί με άλλους συγκρατούμενους του συνυπέγραψαν ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η ένταση σημειώθηκε στην Α πτέρυγα, που είναι έγκλειστα τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και στη Δ πτέρυγα.

Στην ανακοίνωση συμπαράστασης που υπέγραψε τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η οποία αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα, αναφερόταν: «Ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατούμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζογλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει».

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, για να αποφασίσει επί της αδείας του Κουφοντίνα, μετά την αναίρεση επί του βουλεύματος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το