Ελλάδα

Αλλαγές σε δομές, λειτουργίες, πρόσωπα

mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί την ηγεσία της «κουρασμένης», όπως τη βλέπει, Νέας Δημοκρατίας, προβάλλοντας την ανανέωση ως πολιτική αυταξία, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με το καινούργιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να συνδιαμορφώσει τη στρατηγική του κόμματος αλλά και την αυριανή κυβερνητική πορεία της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος»: «Η ΝΔ είναι σήμερα ένα κουρασμένο κόμμα που λειτουργεί με αναφορές, πρακτικές και τεχνολογία του προηγούμενου αιώνα. Για μένα είναι αναγκαία η ριζική ανανέωση δομών, λειτουργιών και προσώπων στη ΝΔ».

Βάζει λοιπόν τον πήχη ψηλά με συγκεκριμένους στόχους: «Δικός μου στόχος είναι η δημιουργία μιας πολυτασικής, συμμετοχικής, μεγάλης Κεντροδεξιάς που θα δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών από τη λαϊκίστικη Αριστερά και να κυριαρχήσουμε στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού οδηγώντας την Ελλάδα οριστικά και υπεύθυνα στην έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη και την ευημερία. Μπορώ να αναδείξω το συντριπτικό ηθικό πλεονέκτημα των δικών μας αξιών. Παράλληλα μπορώ να ισχυροποιήσω τη ΝΔ ώστε να μπορεί -σε σύντομο χρονικό διάστημα- να είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Να ανατάξει την οικονομία, να φέρει ανάπτυξη και δουλειές και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Κατά συνέπεια, τα παλαιά και νέα μέλη μας θα πρέπει να πάρουν θέση στο θεμελιώδες δίλημμα: στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη ΝΔ και την Ελλάδα. Θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι καταλληλότερος να διευρύνει τη ΝΔ και να χτίσει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα και, το σημαντικότερο: ποιος κρίνουν ότι πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Ετσι θα αλλάξει το κόμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει την ανανέωση ως πολιτική αυταξία και τη θέλει ενσωματωμένη στους θεσμούς και τους κανόνες που διέπουν τη ζωή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη της ΝΔ για ουσιαστική ανανέωση, η οποία θεωρεί ότι θα ξεκινήσει με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που διαμορφώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου και με βάση τους οποίους γίνεται η σημερινή ψηφοφορία.

Ως προς την κομματική ζωή, μιλά για ένα «πιο λιτό» κόμμα, στο οποίο όμως θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας. Με αυτό το καινούργιο, δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να συνδιαμορφώνει τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την αυριανή κυβερνητική πορεία της χώρας. Προτείνει δηλαδή ένα ανοικτό κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια ανοικτή κοινωνία.

Μια κοινωνία κι ένα κόμμα που δεν θα ποινικοποιεί τη διαφορετική άποψη, που, αντί να διαχωρίζει, αντίθετα θα συνθέτει απόψεις και προτάσεις, θα κτίζει πάνω στα κεκτημένα και θα ανανεώνεται διαρκώς, μπολιάζοντας τον οργανισμό του με νέες ιδέες, δημιουργώντας συνεχώς ένα πρωτογενές αμάλγαμα.

Πώς θα ασκήσει αντιπολίτευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει την αξιοκρατία σε θεμελιώδη αρχή της κεντροδεξιάς παράταξης και ευρύτερα της δημόσιας ζωής, καθώς υποστηρίζει ότι «πρέπει η αξιοκρατία να γίνει η δύναμη που καθοδηγεί την κοινωνία μας». Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για την ιδεολογική διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει: «Για να εμπεδωθεί η αξιοκρατία στην κοινωνία, χρειάζεται κατ’ αρχήν να προάγουμε την αριστεία στην Παιδεία». Πλάι στην αξιοκρατία θέτει ως θεμελιακές αξίες την ελευθερία και την αλληλεγγύη, οι οποίες προέρχονται από την Παιδεία και την προσωπική καλλιέργεια. Οπως υποστηρίζει: «Πρέπει να αρχίσουμε από την Παιδεία γιατί ξέρουμε πια ότι οι διακρίσεις στη ζωή και η διαφοροποίηση των ευκαιριών ξεκινά από πολύ νωρίς. Ξεκινά από την προσχολική αγωγή. Εκεί είναι που οι άνθρωποι βάζουν τις βάσεις για το χτίσιμο ενός χαρακτήρα που θα τον διακρίνει η αυταπάρνηση, η αξιοπρέπεια, η αγάπη για την πατρίδα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ συμπληρώνει ότι για να μπορέσει η αξιοκρατία να κυριαρχήσει μέσα στην κοινωνία, πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρούς θεσμούς, τους οποίους μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένα δίκαιο και λειτουργικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο περνά στον τρίτο του άξονα, που είναι η αναδιάρθρωση του κράτους. Πρόκειται για την αναγκαία μεταρρύθμιση, προκειμένου να επιτύχουν όλες οι άλλες. Είναι πεπεισμένος ότι οι αναχρονιστικές δομές και η γενικότερη συμπεριφορά του σημερινού ελληνικού Δημοσίου όχι μόνο δυσκολεύουν την επικράτηση της αξιοκρατίας, αλλά εργάζονται συστηματικά για να τη ματαιώσει. Εφαλτήρια για την αναδιάρθρωση του κράτους, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει, είναι η αξιολόγηση και η λογοδοσία. Κατ’ επέκταση, αναδεικνύεται στην απαραίτητη μεταρρύθμιση για να πετύχουν όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις. Κι εξηγεί: «Αξιολόγηση σημαίνει αναγνώριση των κόπων και της προσπάθειας της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Λογοδοσία και διαφάνεια μαζί με την αξιολόγηση θεμελιώνουν ένα κράτος ανεξάρτητο από τα συμφέροντα», το οποίο διευκολύνει την επιχειρηματική δράση, αλλά και μέσα από την ισχύ των νόμων μπορεί να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως εθνικό στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή την προσπάθεια ανάταξης του πολιτικού συστήματος το οποίο, όπως λέει, «έχει πάρει διαζύγιο από τους πολίτες. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα τείχος μεταξύ της επικοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών. Οι μισοί σχεδόν πολίτες δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Θα χρειαστούμε επομένως πολύ κόπο για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη». Προκειμένου, δε, να μην κατηγορηθεί για γενικολογίες, σπεύδει να εξηγήσει με ποιους τρόπους αντιλαμβάνεται εκείνος ότι μπορεί να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους- πολίτη: «Ενισχύοντας τους θεσμούς μας. Με απαρέγκλιτο σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η αξιοπιστία αφορά και τη θέση της Ελλάδος στον κόσμο. Αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρώπη, αφορά τις σχέσεις μας σε ένα δύσκολο και σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον. Θέλω μία Ελλάδα υπερήφανη, μία Ελλάδα στην οποία ο πρωθυπουργός της όταν πηγαίνει στο εξωτερικό και στέκεται απέναντι σε ένα ξένο ακροατήριο δεν θα μας εκθέτει. Η αξιοπιστία, λοιπόν, εντός και εκτός Ελλάδος είναι κρίσιμη».

Η ανανέωση στην παραγωγή πολιτικής, η εμπέδωση της αξιοκρατίας στην κοινωνία, η αναδιάρθρωση του κράτους και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα είναι «πώς θα μπορέσουμε ξανά να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό. Χάνουμε τα καλύτερα μυαλά μας γιατί ακριβώς δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα». Κι επειδή η ανάπτυξη είναι λέξη πολυφορεμένη, διευκρινίζει: «Σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επιχειρηματικότητα. Σημαίνει στήριξη του επιχειρηματία, σημαίνει αποποινικοποίηση της έννοιας του κέρδους, σημαίνει στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία. Ανάπτυξη σημαίνει στήριξη της εργασίας, της αξίας της εργασίας και του σκληρά εργαζόμενου.

Σημαίνει σεβασμό στον κόπο του, σεβασμό στο εισόδημά του. Σημαίνει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι κερδίζουν μαζί όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα, με ρευστότητα, με μείωση διοικητικών βαρών, χωρίς γραφειοκρατία, με ίδιους κανόνες για όλους. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Σημαίνει μεγάλα έργα, σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια, νέες μαρίνες, σύγχρονες υποδομές παντού. Ανάπτυξη σημαίνει και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με αναβαθμισμένη Παιδεία και στοχευμένη εκπαίδευση. Ανάπτυξη σημαίνει τελικά δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Συνταγματική αναθεώρηση

Απαντώντας στις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκρίνει ως προνομιακό πεδίο συναίνεσης τη Συνταγμα­τική Αναθεώρηση και προτείνει στον πρωθυπουργό τα δύο μεγάλα κόμματα να ψηφίσουν το ένα κάθε αλλαγή που θα προτείνει το άλλο. Ετσι η επόμενη Βουλή θα λειτουργήσει σχεδόν σαν Συντακτική.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το