Τοπικά

Αλλαγές προβλέπει η μελέτη του ΓΠΣ Ζαγοράς – Σε ποιές ζώνες θα δοθεί βάρος στον τουρισμό

Αλλαγές προβλέπει η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ζαγοράς, που μπήκε στην τελική ευθεία έγκρισης και άμεσα θα αποτελεί γεγονός. Το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα και η Ανάληψη είναι οι ζώνες που θα δοθεί βάρος στον τουρισμό. Μέσω της μελέτης προτείνονται και θέσεις κατάλληλες για ανάπτυξη ιδιωτικής πολεοδόμησης, ενώ το σχέδιο προβλέπει κατά βάση ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, παράλληλα με την ποιοτική του αναβάθμιση και βελτίωση της απόδοσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα. Συνολικά η περιοχή ενισχύει την ιδιαιτερότητά της και την ανταγωνιστικότητά της στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα.
Μέσω της μελέτης τακτοποιείται η χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων εκτός των οικιστικών συγκεντρώσεων, χωρίς να μεταβάλλονται οι «εκτός σχεδίου» όροι δόμησης. Η μελέτη θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή οδών παράκαμψης των οικισμών και ιδιαίτερα του οικισμού της Ζαγοράς και υλοποίηση οδικής σύνδεσης της περιοχής μελέτης με τον παραλιακό οδικό άξονα της Λάρισας – οδική σύνδεση Κισσάβου – Πηλίου – η οποία θα της προσδώσει σημαντικά καλύτερη πρόσβαση στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα.

Πού θα υπάρξουν επεκτάσεις
Με βάση τη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού της Ζαγοράς συνολικά, σε συνδυασμό με τις χωρητικότητες των ήδη οριοθετημένων εκτάσεων, δεν προκύπτει ενδογενώς η ανάγκη επέκτασης των οικισμών συνολικά, με αξιοσημείωτη όμως την αύξουσα τάση στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα, από την οποία προκύπτουν ήδη ορατές πολεοδομικές πιέσεις. Οι ανάγκες χώρου για δόμηση εντός οργανωμένων υποδοχέων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στη βάση του επιλεγμένου μοντέλου χωρικής οργάνωσης του περιορισμού της «εκτός σχεδίου» δόμησης και της διάθεσης περισσότερου χώρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας των οικονομικών δραστηριοτήτων του τουρισμού, οδηγούν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων επεκτάσεων στους οικισμούς του Χορευτού και της Ζαγοράς, στον οικισμό της Μακρυράχης (η οποία αποτελεί ειδική περίπτωση), καθώς και στον οικισμό του Πουρίου. Επίσης προτείνονται προς οριοθέτηση ή πολεοδόμηση με στόχο την απορρόφηση των πιέσεων για παραθεριστική κατοικία και τουριστικές χρήσεις, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας οι παραθαλάσσιοι οικισμοί των Αγίων Σαράντα και της Ανάληψης.
Οι προτάσεις επεκτάσεων των οικιστικών υποδοχέων έγιναν με βάση την εξής συλλογιστική: Οι επεκτάσεις στον οικισμό της Ζαγοράς προκύπτουν λόγω των περιορισμών στην εκτός σχεδίου δόμηση και στην προσπάθεια κατεύθυνσης των πολεοδομικών πιέσεων εντός των οικισμών και εν γένει των οργανωμένων υποδοχέων.
Συνεπώς, προτείνονται συγκεκριμένες επεκτάσεις στα δυτικά του οικισμού και μέχρι τον λόφο Αγίου Αθανασίου στα κατάντη των δεξαμενών ύδρευσης, στα βόρεια στην κατεύθυνση προς το Πουρί, στα ανατολικά προς το Χορευτό και στα νότια σαν επέκταση της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής. Ο οικισμός του Χορευτού λόγω της παραθαλάσσιας θέσης του, είναι αυτός που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές έχουν ήδη οδηγήσει σε σχετικά εκτεταμένη διάχυση παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών χρήσεων προς την ενδοχώρα, έξω από τα όρια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού. Η επέκταση των ορίων ανάντη του οικισμού στοχεύει στην προσφορά περισσότερου χώρου εντός ορίων οικισμού για την κάλυψη της διαπιστωμένης ζήτησης και την εκτόνωση των πιέσεων. Επιπλέον εντάσσεται στο σχέδιο η περιοχή του δημοτικού κάμπινγκ με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου.
Τα υφιστάμενα όρια του οικισμού της Μακρυράχης είναι ήδη αρκετά ευρύτερα από τον συμπαγή οικιστικό ιστό, ειδικά προς τον βορρά. Όμως σε πολλές περιοχές εντός των υφιστάμενων ορίων η οικοδόμηση καθίσταται απαγορευτική λόγω μεγάλων κλίσεων, κατολισθητικών φαινομένων και δύσκολης πρόσβασης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ και πολεοδόμηση των συγκεκριμένων επεκτάσεων είναι η προηγούμενη μείωση της σημερινής οριοθετημένης έκτασης του οικισμού σε περιοχές που είναι λιγότερο γεωλογικά κατάλληλες για δόμηση.
Ο οικισμός του Πουρίου είναι χωροθετημένος σε περιοχή με έντονες κλίσεις του εδάφους. Λόγω του γενικότερου περιορισμού της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές που προτείνεται για το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας, προτείνεται περιορισμένη επέκταση του οικισμού του Πουρίου στην κατεύθυνση της εισόδου του από τον νότο, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες πολεοδομικές πιέσεις και το λιγότερο ακατάλληλο γεωλογικό υπόβαθρο. Σε ό,τι αφορά στις μη οριοθετημένες οικιστικές συγκεντρώσεις προτείνεται η οριοθέτηση ή πολεοδόμηση των οικιστικών συγκεντρώσεων Ανάληψη και Άγιοι Σαράντα όπου εντοπίζονται και οι πιο έντονες πιέσεις.
Στόχος είναι η προσφορά γης για δόμηση με ευνοϊκότερους όρους ώστε να περιοριστεί η διάσπαρτη «εκτός σχεδίου» δόμηση που εκδηλώνεται στις εν λόγω περιοχές κυρίως για λειτουργίες που σχετίζονται με τους κλάδους του τουρισμού και του παραθερισμού.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,6.
Στις υπόλοιπες μη οριοθετημένες οικιστικές συγκεντρώσεις (Ελίτσα, Οβριός, Πουριανός Σταυρός, Καράβωμα) δεν προτείνεται οριοθέτηση ή δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα. Ο Οβριός αποτελείται από οικιστικές μονάδες σε σημαντική απόσταση μεταξύ τους, και κρίθηκε ότι το ίδιο καθεστώς δόμησης θα πρέπει να διατηρηθεί. Όμοια και στην Ελίτσα.
Ο Πουριανός Σταυρός, φιλοξενεί τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Καράβωμα λόγω της θέσης του πάνω στη διασταύρωση των οδών που οδηγούν προς τη μία κατεύθυνση στη Ζαγορά και προς την άλλη κατεύθυνση προς τη Μακρυράχη και τους υπόλοιπους σημαντικούς οικισμούς του ανατολικού Πηλίου, έχει αναπτύξει χρήσεις υπαίθριου εμπορίου. Όμως δεν εντοπίζονται πιέσεις και δεν κρίνεται σκόπιμο να αποκτήσει χαρακτηριστικά οργανωμένου οικιστικού υποδοχέα. Συνολικά, οι προτεινόμενες επεκτάσεις ή πολεοδομήσεις οικισμών προτείνονται με βάση τον προτεινόμενο περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης που προτείνεται με την παρούσα και την κατεύθυνση του υπερκείμενου σχεδιασμού για ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας και των τουριστικών χρήσεων. Εντός των Οικιστικών Υποδοχέων απαγορεύονται οι εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: α. Αιολικές εγκαταστάσεις, β. μικρά υδροηλεκτρικά έργα (Μ.ΥΗ.Ε.), γ. εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο και δ. εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας.
Η Ζαγορά θα ρυθμιστεί σε τρεις πολεοδομικές ενότητες: – ΠΕ1: Οικισμοί Ζαγοράς, Χορευτού και Πουριανού Σταυρού, – ΠΕ2: Οικισμοί Μακρυράχης, Αγίων Σαράντα και Καραβώματος, – ΠΕ3: Οικισμοί Πουρίου, Ανάληψης, Ελίτσας και Οβριού.
Στη Ζαγορά χωροθετούνται τέσσερα πολεοδομικά κέντρα, όσες και οι γειτονιές του οικισμού (Μεταμόρφωση, Άγιος Γεώργιος, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή). Γύρω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου χωροθετείται το πολεοδομικό κέντρο με κεντρική λειτουργία στον οικισμό, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται «τοπικά κέντρα συνοικίας – γειτονιάς». Στα μέτωπα του κεντρικού οδικού άξονα που διασχίζει τη Ζαγορά, χωροθετείται η χρήση της γενικής κατοικίας. Στην υπόλοιπη έκταση του οικισμού αποδίδεται η χρήση της αμιγούς κατοικίας, με εξαίρεση τις ζώνες κατά μήκος της οριογραμμής των ρεμάτων που παραμένουν ελεύθερα από δόμηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» για να προστατευθούν. Τέλος στον χώρο του γηπέδου πλησίον του λόφου Αγίου Αθανασίου όπου προγραμματίζεται από τον Δήμο η κατασκευή κλειστής αθλητικής εγκατάστασης καθορίζεται η χρήση «κοινωνικών εξυπηρετήσεων» με αποκλειστική ειδική πολεοδομική λειτουργία «αθλητικές εγκαταστάσεις». Στο Χορευτό το πολεοδομικό κέντρο χωροθετείται στο σημείο που ο οδικός άξονας Ζαγοράς – Χορευτού συναντά την παραλιακή οδό. Στην υπόλοιπη περιοχή του παραλιακού μετώπου αποδίδεται χρήση γενικής κατοικίας, ενώ στην περιοχή της ενδοχώρας αποδίδεται αντίστοιχα χρήση αμιγούς κατοικίας. Το κοινοτικό κάμπινγκ στα νότια του οικισμού αποκτά χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής» με μοναδική ειδική πολεοδομική λειτουργία «ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις» για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Στη Μακρυράχη το κέντρο του οικισμού αποκτά λειτουργία πολεοδομικού κέντρου, ενώ κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα χωροθετείται γενική κατοικία. Η υπόλοιπη έκταση του οικισμού καλύπτεται από χρήση αμιγούς κατοικίας.
Στο Πουρί χωροθετούνται δύο κέντρα, ένα πολεοδομικό κέντρο με κεντρική λειτουργία στον οικισμό στο κέντρο του «πάνω μαχαλά» και ένα τοπικό κέντρο συνοικίας – γειτονιάς στο κέντρο του «κάτω μαχαλά». Χωροθετείται γενική κατοικία κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα που διασχίζει τον «πάνω μαχαλά» και η υπόλοιπη έκταση του οικισμού καλύπτεται από χρήση αμιγούς κατοικίας.
Προτείνεται η οριοθέτηση ή πολεοδόμηση της οικιστικής συγκέντρωσης των Αγίων Σαράντα με χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής» και προτείνεται η οριοθέτηση ή πολεοδόμηση της οικιστικής συγκέντρωσης Ανάληψη με χρήση επίσης «Τουρισμού – Αναψυχής» .
Ύδρευση: Προτείνεται η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, η ένταξη περισσότερων πηγών στο δίκτυο ύδρευσης, η συντήρηση των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών και όπου χρειάζεται η κατασκευή νέων.
Προτείνεται επίσης η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης όπου χρησιμοποιούνται σωλήνες αμιάντου.
Αποχέτευση: Σε κάθε ενότητα προτείνεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και απόληξη αυτού σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
Απορρίμματα: Προτείνεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Επιπλέον προτείνονται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη συστήματος διαχωρισμού των απορριμμάτων στον χώρο δημιουργίας τους, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση των υλικών που δύνανται να ανακυκλωθούν και τη μεταφορά στους χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων.
Ενέργεια: Προτείνεται η υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης προτείνεται η εγκατάσταση υπογείου δικτύου παροχής φυσικού αερίου. Σε κάθε ενότητα προτείνεται η εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το