Πολιτισμός

Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία , σε επιμέλεια του Γιώργου Καφενταράκη.  

unnamed

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση  που αναφέρεται στο παρελθόν , το παρόν και στο μέλλον της Αλιείας στη Μαγνησίας , με γενικό τίτλο:

Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία , σε επιμέλεια του Γιώργου Καφενταράκη.

 Τα εγκαίνιά της και ο κύκλος των ομιλιών έγινε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας , όπου είναι αναρτημένη και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με το αυτό θέμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον φορέα Πολιτισμού  της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  , παρουσία οικογενειών ψαράδων και πλήθους ενδιαφερομένων.

Εντάχθηκε δε στα πλαίσια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015»,  «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και διοργανώνεται  με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Την όλη επιμέλεια του θέματος έχει ο Εικαστικός και  συγγραφέας, Γιώργος  Καφενταράκης, που επίσης είναι και  μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Με απαίτηση πολλών ενδιαφερομένων , καθώς και Σχολείων  παρατείνεται μέχρι 25 Νοεμβρίου 2015 η διάρκεια της  Έκθεση θεματικής Φωτογραφίας με 70 παλιές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας  με θέματα από τους ανθρώπους , τα μέσα , τις συνθήκες εργασίας , τα αλιεύματα και τα σκαριά μιας άλλης εποχής , καθώς και η Έκθεση έργων Ναΐφ ζωγράφων , του Νίκου Χριστόπουλου , του Χριστόφορου Δρακιώτη και του Διαμαντή Κέφη από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας , με εικαστικές απεικονίσεις   του Βασίλης Καποδίστριας και Μικροναυπηγική  του Αντώνιου Τζούμα.

Επίσης το βιβλίο , που αφορά το ειδικό θέμα , με τίτλο: «Αλιείς και  Αλιεία στη Μαγνησία» του συγγραφέα και εικαστικού Γεώργιου Καφενταράκη , μπορούν να το αποκτήσουν όσοι ενδιαφέρονται από τον ίδιο χώρο.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες των δράσεων για τους Αλιείς και την Αλιεία της Μαγνησίας και λειτουργεί ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ανθρώπους που μόχθησαν και αγωνίστηκαν στη θάλασσα προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην περιοχή μας. Οι Αλιείς , και γενικότερα η Αλιεία, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας, αλλά και μια σημαντική συνιστώσα του πολιτισμού της θάλασσας , που διερευνάται σ’ αυτό το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2015» από την , «Μαγνήτων Κιβωτό».

Στην εκδήλωση της 30ης Οκτωβρίου 2015 ο Γιώργος Καφενταράκης μετέφερε σε όλους τα προσωπικά του βιώματα και τις εμπειρίες του, συνοδευόμενες από έρευνα πολλών ετών στο χώρο της Αλιείας , συμπληρωμένες με σημαντικές αναφορές για τους ψαράδες του Αγ. Κωνσταντίνου, τη σπογγαλιεία , με επίκεντρο το ναυτοχώρι Τρίκερι, τους ταρσανάδες – ναυπηγεία της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου – Αναύρου, Πευκακίων, Κάτω Γατζέας, Μηλίνας, Αγ. Κυριακής Τρικέρων, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Αξιόλογη αναφορά έγινε επίσης και  στην εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Ιωνίας , οι οποίοι και έδωσαν νέα δυναμική στη Αλιεία της περιοχής.

Αυτό το πολιτιστικό απόθεμα των Αλιέων και της Αλιείας στη Μαγνησία επιχειρεί να καταγράψει ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» μέσα από την γνωστή οργανωτικότητα , υπομονή και επιμέλεια του Γεώργιου Καφενταράκη.

Επιπλέον , παραδίδει ένα ακόμα εκδοτικό πόνημα που αφορά το ειδικό θέμα «Αλιείς και  Αλιεία στη Μαγνησία» , στη συνέχεια του βιβλίου «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» , που εκδόθηκε στην αρχή του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το