Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

Κάλεσμα προς τους ευρωπαίους σοσιαλιστές να ενωθούν γύρω από νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μία κοινωνική Ευρώπη απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας που συμμετέχει σήμερα σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το δημοκρατικό κόμμα Ιταλίας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι οι προοδευτικές αξίες και ιδέες που επί δεκαετίες δέχονταν επίθεση ως ξεπερασμένες και ανεδαφικές, από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σήμερα δικαιώνονται με τον πιο τραγικό. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερα αναφορά στο παράδειγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την επισήμανση πως προχωρά σε πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως επίκεντρο την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη , την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σύγκλιση. Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή τους προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές τομές σε όλα τα επίπεδα της ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άμβλυνση των ανισοτήτων, όπως η αύξηση της φορολογίας των πολυεθνικών και του μεγάλου πλούτου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η δημιουργία ισχυρού συστήματος υγείας και κράτους πρόνοιας, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε μια πιο ψηφιακή αγορά εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει επίσης ότι η καταλυτική συνθήκη της πανδημίας έρχεται να δικαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο τις αξίες του ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Στην ίδια εκδήλωση που έχει ως θέμα το Μέλλον της Ευρώπης παρεμβαίνουν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο ΓΕρμανός υπουργός Οικονομικών ´Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάσινεφ, όπως επίσης η επικεφαλής των S&D Γκαρσία Πέρεζ και ο νέος γραμματέας του δημοκρατικου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το