Κόσμος

Αλεξάντερ Βίνικ: Γιατί έβαλε στον «πάγο» η Δικαιοσύνη τον Mr. Bitcoin

Αναμφίβολα είναι ο πρωταγωνιστής ενός σύγχρονου τεχνολογικού και κατασκοπικού θρίλερ, το οποίο ξεκίνησε να εκτυλίσσεται στη μακρινή Ιαπωνία για να φτάσει μέχρι τη σύλληψή του στην Ουρανούπολη.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Bίνικ, ο 39χρονος Ρώσος χάκερ παραμένει έγκλειστος για 19 μήνες, αναμένοντας τη σχετική υπουργική απόφαση: σε ποια από τις τρεις χώρες δηλαδή που διεκδικούν την έκδοσή του θα καταλήξει τελικά; Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο έχει προχωρήσει τρίμηνη απεργία πείνας.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που διοργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψής του σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την έκδοσή του και στη Γαλλία.
Από την πρώτη στιγμή, ο Βίνικ εξέφρασε την επιθυμία του για να εκδοθεί στη Ρωσία, στην οποία άλλωστε βρίσκονται και η σύζυγός του μαζί με τα δύο παιδιά τους. Μετά από τρεις μήνες απεργίας πείνας, είναι πλέον 57 κιλά και κινδυνεύει η ζωή του, γεγονός που προκαλεί επιπλέον πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκδοση του Βίνικ στη Ρωσία αποτελεί προσωπικό αίτημα του Πούτιν προς τον Τσίπρα. Εντούτοις, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω καθότι ήταν εκείνη που οργάνωσε την επιχείρηση σύλληψης, βγαλμένη από τα καλύτερα κατασκοπικά θρίλερ.

Όπως όλα δείχνουν, η τεχνογνωσία του Βίνικ στα κρυπτο-νομίσματα και ο κίνδυνος που αυτά αποτελούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα αφήσουν τις ΗΠΑ με κανέναν τρόπο να επιτρέψουν την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Το ιστορικό της υπόθεσης του «σκοτεινού» Αλεξάντερ Βίνικ
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το