Πολιτισμός

Αλέξανδρος Οικονομίδης: Εκατοντάδες «κλικ» στην άγρια ζωή Κάρλας

Μια ομάδα του facebook, που συμπλήρωσε 2 χρόνια ζωής, με την ονομασία «Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας & της Ευρύτερης Περιοχής» διοργάνωσε διαγωνισμό ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλας. Ο Βολιώτης γιατρός Αλέξανδρος Οικονομίδης που είναι από τους διαχειριστές της ομάδας, εξηγεί πως ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στη μνήμη της μητέρας του, καθηγήτριας φυσιογνώστριας Αγλαΐας Τσεκούρα Οικονομίδη για το έργο, την αγάπη και την προσφορά της, μαζί με τον σύζυγό της Δημήτριο Οικονομίδη, στην καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής τη δεκαετία του 1990.

Ο κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης τόνισε πως η ομάδα στο facebook με την ονομασία «Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας & της Ευρύτερης Περιοχής» έχει μέλη όσους φωτογραφίζουν την περιοχή, με έμφαση στη λίμνη Κάρλα και την ευρύτερη περιοχή (Μαυροβούνιο, ορεινό Βόρειο Πήλιο), αλλά και τη Θεσσαλία.
«Το καλοκαίρι επειδή ασχολούμαστε και με τις καταδύσεις, φωτογραφίζουμε τον βυθό του Παγασητικού, των Σποράδων κ.λπ. Για αυτό στην ομάδα στο facebook υπάρχουν και υποβρύχιες φωτογραφίες» ανέφερε ο Βολιώτης γιατρός, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί στη λίμνη Κάρλα, διότι δεν είναι καλή η διαύγεια.
Η ομάδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια και έχει μεγάλη αποδοχή, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν αυξηθεί στο τριπλάσιο τους τελευταίους πέντε μήνες (περίπου 800 άτομα), ενώ το όλο εγχείρημα άρχισε ερασιτεχνικά.
«Υπάρχει ενδιαφέρον για την ομάδα, στην οποία έχουν γίνει μέλη πολλά άτομα» εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας πως πρόσφατα αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει τους σκοπούς της ομάδας και να είναι πιο αυστηροί.
Η ομάδα δημιουργήθηκε μετά από δική του πρωτοβουλία στη μνήμη της μητέρας του, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό «έτρεχε» ο διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλας.
«Ο διαγωνισμός έληξε και η κριτική επιτροπή έχει τις συμμετοχές, ώστε να αποφασίσει για τα βραβεία. Οι συμμετοχές είναι 42 με πάνω από 180 φωτογραφίες» σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης.
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας του Αγλαΐας Τσεκούρα Οικονομίδη και γι΄ αυτό διοργανώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας, με τον Βολιώτη γιατρό να τονίζει πως «οι γονείς μου, Δημήτρης Οικονομίδης και Αγλαΐα Τσεκούρα Οικονομίδη, ασχολήθηκαν πάρα πολύ τη δεκαετία του ’90 με την περιοχή ως φυσιογνώστες καθηγητές. Είχαν κάνει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και από τότε έκαναν καταμετρήσεις στην περιοχή. Επίσης πολλοί μαθητές επισκέφτηκαν την περιοχή και το Βόρειο Πήλιο», προσθέτοντας πως έχει όλο το αρχείο από τότε και όλες τις εικόνες και τις παραστάσεις από τα 10 του χρόνια.
Το οικοσύστημα στη λίμνη Κάρλα αλλάζει λόγω των μεταναστεύσεων, ενώ ο ίδιος λέει πως έχει φωτογραφίσει πάνω από 160 είδη πτηνών στην περιοχή. «Φέτος για πρώτη φορά παρατηρήσαμε το καλοκαίρι την Αγκαθοκαλημάνα και την φωτογραφίσαμε» σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Οικονομίδης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, κάποια στιγμή ο απώτερος σκοπός του αρχείου που έχει στα χέρια του από τη δεκαετία του ’90, είναι να γίνει ένα φωτογραφικό μουσείο για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για την οικοτουριστική αξία της δράσης: «Όλη αυτή η δράση προσελκύει κόσμο στην περιοχή. Τις καλές ημέρες, όπως την Κυριακή που πέρασε, η περιοχή γέμισε με κόσμο, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται».
Η συζήτηση έφτασε και στο εγχείρημα δημιουργίας ενός λευκώματος, ενός ορνιθοτουριστικού οδηγού: «Βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει βρεθεί ο χορηγός για τη γραφιστική εργασία και είναι θέμα ωρών η δημιουργία του λευκώματος. Αυτή τη στιγμή γίνεται και η επιλογή των φωτογραφιών, ξεκλέβοντας χρόνο από τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις».
Στο λεύκωμα αυτό θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί πού μπορεί, πότε μπορεί και πώς μπορεί να δει αυτό που θέλει, ανάμεσα στα 160 είδη πτηνών, τα οποία έχουν φωτογραφηθεί.
Ο Βολιώτης γιατρός επισήμανε πως στους στόχους της ομάδας είναι όλοι να γνωρίσουν αυτή την ομορφιά. «Όπως και εγώ ήμουν κάποτε κυνηγός και άφησα το όπλο, μακάρι και άλλοι να το αφήσουν και να πιάσουν τη φωτογραφική μηχανή» ανέφερε, καταλήγοντας: «Σκοπός μας δεν είναι ο διχασμός και η πόλωση. Το σημαντικό είναι ο κόσμος να γνωρίσει αυτή την ομορφιά, με απώτερο σκοπό το ίδιο να κάνουν και τα παιδιά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το