Ελλάδα

Αλαλούμ με το άρθρο 16 για τα δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων

Νέα κόντρα έχει προκύψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανοιχτή διαφωνία του βουλευτή Τάσου Κουράκη για συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου Παιδείας με την οποία ρυθμίζονται θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων.
Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για το συγκεκριμένο θέμα και ανάγκασε το υπουργείο να προβεί σε εξηγήσεις.
Ο κ. Κουράκης εκτίμησε ότι με διάταξη του άρθρου 98 του νομοσχεδίου προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων, συλλόγων, επιμελητηρίων, να εγγράφουν στα μητρώα τους αποφοίτους κολεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς τη διαδικασία που προβλεπόταν μέχρι σήμερα μέσω του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων).

«Νομίζω ότι αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη, δεν θα έχει νόημα να περάσει κάποιος στην Ιατρική ή τη Νομική, στο δημόσιο πανεπιστήμιο αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από ένα κολέγιο. Νομίζω, κύριε υπουργέ, ότι κινούμαστε οριακά, έως ότου να διολισθήσουμε, στην ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος», ανέφερε ο Τάσος Κουράκης.
Σημειώνεται ότι με άρθρο του νομοσχεδίου τροποποιείται το ΠΔ 38/2010 και πλέον για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων θα αποφαίνεται το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) και όχι το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αντικαθίσταται από το ΑΤΕΕΝ.

«Το άρθρο 98 του νομοσχεδίου, που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων», πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι «στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να προστατεύσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, να κατοχυρώσει επί της ουσίας τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά σε καμία περίπτωση την έμμεση αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων, που είναι δουλειά του ΔΟΑΤΑΠ. Κατά συνέπεια, η νομοθετική πρωτοβουλία κατοχυρώνει τους σπουδαστές των κολεγίων, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Κόντρα ξέσπασε με το «καλημέρα» στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η απόφαση του Κώστα Γαβρόγλου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Τις ενστάσεις αυτές εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος σε αυστηρούς τόνους καυτηρίασε την απόφαση του υπουργού και πρότεινε από την κυβέρνηση να φέρνει ψηφίσματα, τα οποία όπως είπε δεν χρειάζονται τη ψήφο των βουλευτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με τον κ. Τζαβάρα να επανέρχεται: «Δεν μπορώ να ανεχτώ τη χάβρα των Συριζαίων» ανέφερε και έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατικότητας.
«Την δημοκρατία τη ζήσαμε στο σχέδιο Αθηνά (σ.σ σχέδιο αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας το 2013)», απάντησε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος προκαλώντας νέο γύρω αντιπαραθέσεων.
Ενστάσεις ως προς τη διαδικασία εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης που υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να συζητείται το νομοσχέδιο την Μεγάλη Εβδομάδα που είναι κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το