Τοπικά

Αλαλούμ με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές – Προσφυγή στο ΣτΕ προαναγγέλλουν ΟΕΒΕΜ και Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

Σύγχυση και αλαλούμ επικράτησαν χθες μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου ότι στο 10% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών. Για άδικο μέτρο που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες κάνουν λόγο φορείς του Βόλου, επισημαίνοντας ότι μετά και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού δεν λύνεται το πρόβλημα. Πάντως χθες το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εκτυπώσουν το ειδικό έντυπο ασφαλιστικών εισφορών είχε «πέσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα χθες δούλευε κανονικά με 800.000 ειδοποιητήρια να έχουν «πέσει» στο σύστημα με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι και αύριο Πέμπτη.
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε χθες ότι «θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με «μπλοκάκια», που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έως ότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς.
«Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο, ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το «μπλοκάκι» τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει τη «μαύρη» εργασία, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Άρης Παπανδρέου

 

 

Ο κ. Άρης Παπανδρέου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υφυπουργού Εργασίας επισημαίνει ότι «ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι με τη νέα εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου. Αυτό που θα συμβεί είναι ο αυτοαπασχολούμενος να πληρώνει το 9,22% για τις εισφορές του και το υπόλοιπο 17,18% να το πληρώνει ο εργοδότης. Όμως ποιος εργοδότης θα δεχθεί να πληρώσει τόσο υψηλά ποσά για έναν εργαζόμενο με μπλοκάκι;».
O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας

 

Από την πλευρά του ο κ. Τρύφωνας Πλαστάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι όλο το μέτρο με τις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες κινείται σε λάθος κατεύθυνση και διερευνάται σε επίπεδο ΓΣΕΒΕΕ η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Ως Ομοσπονδία κεντρικά είμαστε σύμφωνοι στην ποσοστιαία καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά με ένα ποσοστό που να μην «πνίγει» τους επαγγελματίες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς συνεχίζεται η δημιουργική ασάφεια από την πλευρά της κυβέρνησης, από την οποία ακόμα περιμένουμε να βγάλουν τις ΚΥΑ, ενώ και οι ειδικοί επί του θέματος δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θα γίνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νυν ασφαλιστικό όπως και το προηγούμενο κινείται στη λάθος κατεύθυνση, ενώ την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, που έχει γίνει μετά από μελέτη και έρευνα, συν τω χρόνω θα την βρουν μπροστά τους οι κυβερνώντες.
«Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνει με εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με τη φοροδοτική και οικονομική κατάσταση του καθενός ποσοστιαία, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό που είναι σήμερα» τονίζει ο κ. Τρύφωνας Πλαστάρας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης
Ο κ. Λάζαρος Γαϊτάνης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, επισήμανε ότι και οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι, αλλά και κάθε πρόεδρος αυτών ατομικά θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά Κανονιστικών Υπουργικών Αποφάσεων (βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύνθεση του ΔΣ ΕΦΚΑ, απόφαση του κανονισμού οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσέλιος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις εμπόρων με «μπλοκάκι» εντούτοις το νέο ασφαλιστικό σύστημα με τις αυξημένες εισφορές είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο για τα υψηλά εισοδήματα αποτελεί «τσεκούρι».
«Για εμπόρους με εισοδήματα έως 15.000 ευρώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι προς το συμφέρον τους, αφού θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πλήρωναν. Όμως οι έμποροι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με εισοδήματα που δήλωσαν το 2015. Αν υπολογιστεί πως η πτώση στον τζίρο κάθε χρόνο πέφτει περίπου κατά 30%, σήμερα αυτοί έχουν εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα σχεδόν 10.000 ευρώ. Επομένως πώς θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, λειτουργικά έξοδα, φόρους κ.ά. σήμερα;» διερωτάται ο κ. Κ. Τσέλιος.
O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Κώστας Τσέλιος

 

Για τον ίδιο οι ασφαλιστικές εισφορές έπρεπε να συνδυαστούν με το «πάγωμα» παλιών εισφορών, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ υπάρχουν και πολλοί που το 2015 δήλωσαν ζημιά. Όσον αφορά στους εμπόρους που δήλωσαν πάνω από 20.000 ευρώ εισόδημα το 2015, για αυτούς έρχεται, αν δεν ήρθε, «τσεκούρι» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Όπως αναφέρεται από ειδικούς, το νέο ασφαλιστικό και ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί εργαλείο και κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Ολόκληρη η επίμαχη εγκύκλιος
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων.
Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρεί στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε χθες προβλέπει τα εξής:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος – εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος – εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».
Η νέα εγκύκλιος όμως κρατάει την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή καλεί τον εργαζόμενο να βγει μπροστά και να καταγγείλει στον ΕΦΚΑ τον εργοδότη του με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του.
Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει το 10% της ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά πρέπει πρώτα να έρθει σε σύγκρουση με τον εργοδότη με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, κάτι που επί της ουσίας προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος για την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το