Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η παύση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την έμπρακτη ενίσχυση των εμπόρων και των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων, με την παροχή των κατάλληλων εχεγγύων για την έγκαιρη και βιώσιμη δανειοδότησή τους, που θα τους διευκολύνει στην αποπληρωμή των οφειλών τους και των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, αλλά και την παράταση της ισχύς του καθεστώτος για την προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2020, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε πως στη Μαγνησία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων του Νομού (ΟΕΒΕΜ) και τον τοπικό τύπο, 250 με 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και του δευτερογενή τομέα (μεταποίηση α΄ υλών για παραγωγή αγαθών και η κατασκευή έργων η λεγόμενη κατασκευαστική βιομηχανία), είτε δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας απέναντι στον κορωνοϊό, είτε στην περίπτωση που επιχειρήσουν να επαναλειτουργήσουν, θα οδηγηθούν μοιραία σε παύση λειτουργίας μετά την παρέλευση του τριμήνου, καθώς θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους εμπόρους οι επιταγές, καθώς η πρόβλεψη είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής απραγίας του προηγούμενου διαστήματος, οι επιταγές ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν αλλά και ούτε και να εισπραχθούν. Χωρίς την κάλυψη των εμπόρων με δανειοδότηση από την Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι επιταγές δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και η ιδιωτική οικονομία θα δεχθεί ισχυρές αναταράξεις.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ισχυρό πλήγμα αποτελεί και η παύση ισχύoς του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την 1η Μαΐου. «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να διατηρήσουν «ζωντανές» τις δραστηριότητές τους αλλά και τις θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή συνθήκη που βιώνει η ιδιωτική οικονομία, χρησιμοποίησαν την πρώτη τους κατοικία ως υποθήκη, θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρωτοβουλία προστασίας της πρώτης κατοικίας», σημείωσε ο Βουλευτής.

Η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Χρειάζονται τώρα αποτελεσματικές και στοχευμένες ενέργειες που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους, ώστε η οικονομία να παραμείνει «όρθια» στη δύσκολη αυτή συνθήκη που διανύει η χώρα», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το