Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: Τα 2/3 των 11.000 μακροχρόνια ανέργων της Μαγνησίας δε θα λάβουν την ενίσχυση των 400 ευρώ

Να συμπεριληφθεί στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο το 1/3 αυτών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι με συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα, ζήτησε με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Την Ερώτηση κατέθεσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μαζί με το Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη και στήριξαν με τη συνυπογραφή τους άλλοι 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι σύμφωνα επίσης με την επίσημη ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ., δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με Αριθμ. οικ. 15687/282/2020 (ΦΕΚ 1468/Β/16-4-2020,) είναι μόνο το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων. Συνεπώς τα υπόλοιπα 2/3 μένουν εκτός της ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι.
«Όσοι έχουν συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες, δε σημαίνει ότι όταν έμειναν άνεργοι δικαιούνταν απαραίτητα και έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, στη Μαγνησία είναι καταγεγραμμένοι περίπου 11.000 μακροχρόνια άνεργοι, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι άνεργοι για πάνω από 25-26 μήνες. «Οι άνεργοι αυτοί μένουν εκτός της παροχής, παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επίδομα που θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους ως οικονομική ενίσχυση στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19)», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να σταματήσουν να εμπαίζουν τους μακροχρόνια ανέργους και να εντάξουν το σύνολο αυτών στην ευνοϊκή ρύθμιση, ενισχύοντας τους έμπρακτα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Το κράτος εμπαίζει τους μακροχρόνια ανέργους αποκλείοντας μεγάλη μερίδα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ»
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με Αριθμ. οικ. 15687/282/2020 (ΦΕΚ 1468/Β/16-4-2020), ορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Με βάση την πάγια πρακτική για να θεωρείται κάποιος μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει να διαθέτει κάρτα ανεργίας συνεχόμενα για πάνω από 12 μήνες (12 μήνες και 1 ημέρα). Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι επιδοτούνται μόνο όσοι μέχρι την 16/04/2020 διαθέτουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες.
Σύμφωνα επίσης με την επίσημη ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ., δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, συνεπώς τα υπόλοιπα 2/3 μένουν εκτός της ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι.
Σημαντικό να σημειωθεί, είναι ότι όσοι έχουν συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες, δε σημαίνει ότι όταν έμειναν άνεργοι δικαιούνταν απαραίτητα και έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι μένουν εκτός της παροχής, παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επίδομα που θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους ως οικονομική ενίσχυση στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).
Επειδή, πρόσφατα είχε ανακοινωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης η παροχή οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Επειδή, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, τελικά επιδοτούνται μόνο όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019.
Επειδή, τα 2/3 (δύο τρίτα) περίπου των μακροχρόνια ανέργων δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Επειδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο το 1/3 αυτών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι με συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το