Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: «Στέκομαστε έμπρακτα δίπλα στη γυναίκα που πέφτει θύμα βίας»

Σε δήλωσή του για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:
«25 Νοεμβρίου σήμερα, «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», ημέρα επαγρύπνησης και δράσης για όλες τις επόμενες ημέρες του έτους. Στη χώρα μας μετρήσαμε τη χρονιά αυτή, μέχρι στιγμής, 21 γυναίκες δολοφονημένες από τα χέρια συζύγων, συντρόφων, γιων, συγγενών ανδρών. Την περσινή 30. 19 το 2020….
Επίσημη, πλέον, και συστηματική η καταγραφή τους, που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν μέσα στις γενικές ανθρωποκτονίες στα «εγκλήματα πάθους», στα «εγκλήματα τιμής» , της « κακιάς στιγμής» και ξεπλένονταν από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη. Απόκτησαν όνομα. «ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ».
Ακραία μορφή έμφυλης βίας με βασικό κίνητρο το φύλο του θύματος, ή/και την άρνηση συμμόρφωσής στα πατριαρχικά προτάγματα, μια άρνηση που επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο. Περιλαμβάνει κάθε είδους σεξιστική δολοφονία, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται από μισογυνισμό, από σεξουαλική ευχαρίστηση ή από την αίσθηση της κυριαρχίας επί των γυναικών. Πρόκειται για συγκεκριμένη πατριαρχική, σεξιστική πολιτική με εργαλείο τη δολοφονία.
Η βία κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικά ή ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα, συχνά και η ίδια η ζωή της γυναίκας. Φυσικό περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες και δύναμή της η σιωπή και η ανοχή.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιο σύστημα παράγει και συντηρεί και να μην τη χρησιμοποιούμε αόριστα, σαν να μην έχει ιστορία ή σαν να μη δημιουργεί διακρίσεις. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί δολοφονούν οι άνδρες τις γυναίκες, χωρίς να εξηγούμε εγκληματικές συμπεριφορές με τις εύκολες δικαιολογίες της οικονομικής κρίσης, του εγκλεισμού λόγω καραντίνας, της ανεργίας, του αλκοολισμού κ.ο.κ.
Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα έμφυλα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και ο στιγματισμός του θύματος. Χρειάζεται διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στις αρχές της ισότητας των φύλων και πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είναι κρίσιμο, επίσης, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.
Στην πόλη μας λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας με ανάγκη άμεσης συμπληρωματικής ενίσχυσης ενός Συμβουλευτικού Κέντρου, ώστε να παρέχεται πρωτοβάθμια βοήθεια, ενημέρωση και καθοδήγηση στις κακοποιημένες γυναίκες, αίτημα που προώθησα και κοινοβουλευτικά χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Επιμένουμε πως η αναγνώριση στον ποινικό κώδικα του εγκλήματος εις βάρος των γυναικών ως γυναικοκτονία σοβαρό μέτρο αποτροπής. Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσεται και σε γυναικοκτονία, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους και δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο επετειακά, κάθε 25η Νοέμβρη…
Σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στη γυναικά που πέφτει θύμα της βίας.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το