Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: «Στεγαστική πολιτική ΝΔ χωρίς κουβέντα για κόκκινα δάνεια & Airbnb»

Στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Η στεγαστική κρίση που είναι σε εξέλιξη δεν αφορά μόνο τα χαμηλά εισοδήματα και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αφορά τα ευρύτερα μεσαία στρώματα, τους νέους εργαζομένους και τα ζευγάρια που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους σπίτι, τους φοιτητές, τους δημόσιους υπαλλήλους που καλούνται να υπηρετήσουν σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το οξύ στεγαστικό πρόβλημα είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα του πώς διαμορφώθηκε η αγορά ακινήτων από τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Άλλος ένας μύθος περί αυτορρύθμισης της αγοράς συντρίβεται στις πλάτες μιας ολόκληρης κοινωνίας συνεπικουρούμενος από την απουσία κρατικής παρέμβασης για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην αξιοπρεπή στέγαση.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb εξαπλώνονται χωρίς κανόνες, χωρίς όρια και περιορισμούς εκτινάσσοντας κατά 32% τα ενοίκια μέσα σε ένα χρόνο και μειώνοντας το στεγαστικό απόθεμα για μακροχρόνια μίσθωση.

«Το μεγάλο αγκάθι, όμως είναι ο πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη που με 700.000 κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς χωρίς καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ήδη προετοιμάσει την τέλεια καταιγίδα υπέρ των τραπεζών, των funds και των μεγάλων κεφαλαίων. Κάπως έτσι, στη χώρα μας με την ισχυρή κουλτούρα ιδιοκατοίκησης, η συζήτηση μετατοπίστηκε από την κατοικία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο real estate» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

3,5 χρόνια στη διακυβέρνηση, η Κυβέρνηση παρακολουθεί το αόρατο χέρι της αγοράς να πυροδοτεί τις κρίσεις τη μία μετά την άλλη. Φέρνει ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης χωρίς να αγγίζει καν τις αιτίες που τη δημιούργησαν. Δημιουργεί προσδοκίες σε νέους 25-39 ετών ότι θα αποκτήσουν επιτέλους το πολυπόθητο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Στην πραγματικότητα αφορά μόνο δικαιούχους με μόνιμη, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία που θα πληρώνουν για 30 χρόνια μια δόση των 400-500 ευρώ και θα έχουν να δώσουν προκαταβολή 15.000-50.000 ευρώ. Το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από μια διαλογή νέων πελατών χαμηλότερου ρίσκου για λογαριασμό των τραπεζών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, ο Βουλευτής τόνισε ότι η απουσία νομικών δικλείδων για τη διασφάλιση της κοινωνικής χρήσης το καθιστά απλώς εργαλείο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου τελικά τα φιλέτα του πρώην ΟΕΚ θα παραχωρηθούν προς εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των κατασκευαστών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν και θα περίμενε κανείς να γίνει τουλάχιστον μια αρχή για να υπάρξει κάποιος έλεγχος στη δραστηριότητα του Airbnb, για παράδειγμα με την απαγόρευση της δραστηριότητας σε νομικά πρόσωπα, η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

«Το νομοσχέδιο, αν και θα όφειλε να είναι ένα βήμα για τη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου στεγαστικής πολιτικής που να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ποιοτική και οικονομικά προσιτή κατοικία, είναι προεκλογικό παρά ουσιαστικό, καταλήγοντας να κάνει την πρώτη κατοικία των πολλών ευκαιρία real estate των λίγων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το