Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: Ριψοκίνδυνοι πειραματισμοί της κυβέρνησης στο Υπουργείο Εξωτερικών

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πειραματίζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και εξακολουθεί να κρύβει κάτω από το χαλί ζητήματα που φέρνουν αντιμέτωπους τον προεκλογικό και μετεκλογικό εαυτό της» τονίζει σε δήλωσή του για την αναδιάρθρωση του Υπ. Εξωτερικών ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στη δήλωση του ο κ. Μεϊκόπουλος σημειώνει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ανύπαρκτη από καλοκαίρι του 2019 με ό,τι αυτό θα σημάνει για το μέλλον.
Ο κ. Μεϊκόπουλος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ασκήσει υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, να κρατήσει κοντά τους συμμάχους της και να ανακόψει τη φρενήρη πορεία της Τουρκίας που αποκτά διαρκώς ερείσματα και κερδίζει έδαφος σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Στη δήλωσή του σημειώνει:

«Εξαπίνης έπιασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με δηλώσεις του σε ιταλική εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να τονίσει πόσο σημαντικός εταίρος για το ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία.
Αυτή τη φορά, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω, υποστήριξε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράζ, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ελλάδα.

Σημειωτέον, ο Φαγέζ αλ-Σαράζ μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξαν οι αρχιτέκτονες της Τουρκολιβυκής Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες που επιχειρεί να δημιουργήσει επικίνδυνα τετελεσμένα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν απηχούν τις θέσεις της Συμμαχίας και ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν αποδόθηκαν ορθά..

Εν μέσω της φάσης απεμπλοκής από την πανδημία και κάπου ανάμεσα σε δηλώσεις-ραπίσματα, τουρκικές προκλήσεις και νέα επεισόδια να επαπειλούνται στον Έβρο και στα νησιά, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εισάγει «ριψοκίνδυνους νεωτερισμούς» στο όνομα της δημιουργίας του νέου Οργανισμού του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί την κατάργηση των διακριτών Διευθύνσεων Κύπρου και Τουρκίας και την ενοποίησή τους κάτω από μια νέα Υπερ-Διεύθυνση με αρμοδιότητες για τη Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Κόσμο, τα τουρκικά ζητήματα και την Κύπρο.

Με τη δική της αλλοπρόσαλλη λογική και αντίληψη της πολιτικής γεωγραφίας, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών εντάσσει την Κύπρο, μια χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε. στις χώρες της Μέσης Ανατολής, και διακινδυνεύει με υποβάθμιση το κορυφαίας σημασίας ζήτημα του Κυπριακού, ενώ είναι ακόμα πιθανό να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στη Λευκωσία.

Ομοίως, η κατάργηση της Διεύθυνσης Τουρκίας δείχνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δε λαμβάνει σοβαρά τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά θέματα, επιδεικνύει ατολμία, αναβλητικότητα και αποδεικνύει ότι το μεγαλεπήβολο πατριωτικό της σχέδιο δεν είναι άλλο από την υποχωρητική και επιζήμια για τη Ελλάδα πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας οι απειλές της οποίας, όπως φαίνεται, πιάνουν τόπο.

Δεν έχει καταστεί σαφές με τι τρόπο η δημιουργία της νέας Υπερ-Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ στην οποία θα σωρεύονται κάθε είδους σχετικά και ασύμβατα, μείζονος και ήσσονος σημασίας, ειδικού βάρους και ευρύτερα ζητήματα, θα είναι ευέλικτη και σύγχρονη. Πώς θα μπορέσει να παραμείνει λειτουργική και ικανή να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει ακαριαία, όπως ο στίβος της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το