Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Προϋπολογισμός λιτότητας σε μια χώρα που φτωχαίνει, γερνάει, λιγοστεύει»

Στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίου και ενισχυμένης εποπτείας με 158.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικίας σε εξέλιξη, funds και εισπρακτικές να δρουν ανεξέλεγκτα, μια νέα γενιά κόκκινων δανείων να ετοιμάζεται και μαζικά λουκέτα.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην πολιτική συγκυρία μέσα στην οποία συζητείται ο προϋπολογισμός υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης των παράνομων επισυνδέσεων και παρακολούθησεων από την ΕΥΠ και των σκανδάλων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
«Η απαξίωση της πολιτικής και η πολιτική της απαξίωσης με φόντο μια κοινωνία που πτωχεύει. Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι η τιμή του πολιτικού τους προσωπικού δε χωράει σε βαλίτσες γεμάτες δεσμίδες, ότι η πολιτική δεν είναι ταυτισμένη με συμφέροντα και η υποχρέωση λογοδοσίας δεν υποχωρεί μπροστά σε αδιευκρίνιστα ποσά; Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας και της διαφάνειας μπορούν να απαξιώνονται και να χειραγωγούνται για την πολιτική επιβίωση ενός ωτακουστή Πρωθυπουργού;» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Αλ.Μεϊκόπουλος τόνισε ότι σφραγίζει την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων και είναι φτιαγμένος με την ίδια συντηρητική συνταγή που καταδικάζει τη χώρα σε οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση. Ο πληθωρισμός στραγγίζει το εισόδημα των πολιτών την ίδια ώρα που εταιρείες ενέργειας, αλυσίδες σουπερμάρκετ και διϋλιστήρια καταγράφουν υπερκέρδη με την ανοχή και τις ευλογίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πρωτιές της Ελλάδας στην πιο ακριβή βενζίνη, στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στο κόστος ενέργειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης όχι μόνο να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας, αλλά και να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας.

Ο Βουλευτής μίλησε, στη συνέχεια, για τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα για τα πολύ αυξημένα έσοδα από Φ.Π.Α που καταγράφονται στο 23,8%. Εξήγησε, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, ότι τα πολύ αυξημένα έσοδα δε δικαιολογούνται ούτε από την αύξηση της κατανάλωσης, ούτε από τον τουρισμό, αλλά από τις πολύ αυξημένες τιμές και την αισχροκέρδεια, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, λίγο πάνω από τη Βουλγαρία. «Διαθέτει, όμως, αυτή Κυβέρνηση την ικανότητα να καταλάβει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, όταν το πρώτο που έπραξε, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ήταν να μειώσει τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας;», συμπλήρωσε.

«Για χώρα που μπαίνει σε τροχιά εσωστρέφειας και τρώει από τις σάρκες της» έκανε λόγο ο Αλ. Μεϊκόπουλος σχετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές. 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείπεται, το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό φεύγει στο εξωτερικό και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υπόθεση για λίγους που με ευρωπαϊκούς πόρους τροφοδοτούν τα ολιγοπώλια.
Ομοίως, για την υγεία, η μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 53 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 2022 προετοιμάζει τις δημόσιες δομές υγείας για μια περίοδο λιτότητας, αποδιοργάνωσης και επαγγελματικής εξουθένωσης με συντριπτικές συνέπειες στην φροντίδα των πολιτών.

«Ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι χαρακτηριστικός της απόστασης που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς στόχο, χωρίς αντίληψη της αναγκαιότητας για παρεμβάσεις σε μια χώρα που φτωχαίνει, γερνάει και λιγοστεύει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το