Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

Σε δήλωσή του για την “μαύρη” επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

“Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τον Αύγουστο η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
Γύρω στις 150 χιλιάδες άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60 χιλιάδες περίπου Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες. Το 1983 ανακηρύχθηκε η «Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα κατεχόμενα από τις τουρκικές δυνάμεις εδάφη ως περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Αν και έχουν περάσει 47 χρόνια από τη βάρβαρη αυτή εισβολή και η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόβλημα της κατοχής δεν έχει λυθεί ακόμη παρά τις αποφάσεις παγκόσμιων οργανισμών. Η Τουρκία συνεχίζει τις παρανομίες και παραβιάσεις της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ζητήματος συνεχίζονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού με άρση του αδιεξόδου, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού, λύση που θα επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το