Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την εξωπραγματική αντίληψη της ΝΔ για την πραγματικότητα

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Χαρακτήρισε το φετινό προϋπολογισμό καθρέπτη της αντίληψης της ΝΔ για όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν και συμβαίνουν αυτό το χρόνο και δείκτη του τι πρόκειται να πράξει ή να μην πράξει κοστολογημένα και δεσμευτικά το νέος έτος που έρχεται.

«Οι παλινωδίες, οι πειραματισμοί, οι ερασιτεχνισμοί, η απραξία και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας οδήγησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού με 100 θύματα ημερησίως και την ελληνική οικονομία σε τροχιά ιστορικής ύφεσης» ανέφερε ο Βουλευτής. Η Ελλάδα καταγράφει τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη το 3ο τρίμηνο του 2020 παρά το ρυθμισμένο χρέος και την άρση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ και το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις ευρώ, και, φυσικά, παρά το ρητό μήνυμα της Ευρώπης στα κράτη-μέλη να «δαπανήσουν ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει υγειονομική και οικονομική σταθερότητα».

«Ποια είναι τελικά η στρατηγική σας για την αντιστροφή των επιπτώσεων της πανδημίας;» ρώτησε στη συνέχεια τους Υπουργούς της κυβέρνησης; Μιλώντας για τη δημόσια υγεία τόνισε ότι ο προϋπολογισμός μαρτυρά 572 εκατ. ευρώ λιγότερα τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αμείωτη, το υγειονομικό προσωπικό προσβάλλεται καθημερινά από τον ιό και οι πολίτες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Αναφέρθηκε, έπειτα, στην οικονομία μεταφέροντας τη δυσοίωνη εκτίμηση των φορέων της αγοράς για 150.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις μέχρι τον Ιούνιο που έχουν χάσει το 78% των εσόδων τους σε αντιδιαστολή με τις εξωπραγματικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση της ανεργίας κατά μία μονάδα και θεαματική αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 3 δις ευρώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος εξέφρασε απορία για το εισόδημα από το οποίο θα προκύψει η αύξηση στα φορολογικά έσοδα σε μια χώρα που καταγράφει ύφεση 10,5% και που από τον Απρίλιο του 2021 θα γίνουν απαιτητά τα ποσά από το πάγωμα των φορολογικών οφειλών μαζί με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που θα έχουν δημιουργηθεί έως τότε.

Για αβάσταχτη ελαφρότητα δημόσιων δηλώσεων και εξωφρενική αλλοίωση της πραγματικότητας από Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη έκανε λόγο ο Βουλευτής ανασύροντας σχετικές δηλώσεις. «Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για προϋπολογισμό με ρεαλισμό και όραμα, όταν ο κόσμος βιώνει καθημερινά τον εφιάλτη απώλειας εισοδήματος, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωνε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, όταν ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνεται και αποβιώνει εκτός ΜΕΘ αυξάνεται διαρκώς, ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι δέχεται συγχαρητήρια από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας τη στιγμή που οι άνθρωποι του ΕΣΥ βρίσκονται στο όριο του burn-out, και ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι δε δίνουν περισσότερα χρήματα για να μην παχύνει ο κόσμος, αλλά πλέον διοργανώνονται συνεχώς μαραθώνιοι αγάπης για τις οικογένειες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε την απουσία ενσυναίσθησης της κυβέρνησης καθόλη τη διάρκεια της διπλής κρίσης που ζούμε υπογραμμίζοντας ότι αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. «Θα έπρεπε να συζητάμε για μακρόπνοη επένδυση στη δημόσια υγεία και ενίσχυση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, 15.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μισθολογική αναβάθμιση του υγειονομικού επιστήμονα και υπαλλήλου αντί για χειροκροτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μικρομεσαία τάξη χαρακτηρίζοντάς την το μεγαλύτερο θύμα της πανδημίας ρωτώντας ευθέως την κυβέρνηση: «Πού είναι η στήριξη και τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πού είναι η αναπτυξιακή στρατηγική; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται ανάμεσα στην έλλειψη ρευστότητας και τη συσσώρευση χρεών». Αφού αμφισβήτησε τη στήριξη μέσω της επιστρεπτέας ενίσχυσης και του ΤΕΠΙΧ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κλειστής εστίασης και στηλίτευσε την ανεφάρμοστη μέθοδο του clickaway που κλείνει το μάτι στις μεγάλες πολυεθνικές και αλυσίδες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι οι 600 ανύπαρκτες ΜΕΘ και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα χάθηκε κάπου μεταξύ της ανεμελιάς της Πάρνηθας και του κιτρινισμού του Σουνίου και έμεινε η επικοινωνία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το