Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: Να μπει τώρα τέλος στην αγωνία των εργαζομένων της Μαγνησίας στον τουρισμό

Να μπει άμεσα τέλος στη δικαιολογημένη αγωνία των 3.000 εργαζομένων της Μαγνησίας που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, να υπάρξει σαφής εικόνα σχετικά με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και να ληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους εργαζόμενους της Μαγνησίας στον τουρισμό, σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς δεν κληθούν να απασχοληθούν στην επερχόμενη τουριστική περίοδο ή απασχοληθούν για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο, ζήτησε με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Την ερώτηση συνυπογράφει και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Τουρισμού, Βουλευτής κ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, κάθε τουριστική σεζόν στα νησιά των Β. Σποράδων απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι της Μαγνησίας. Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις και τη μέχρι τώρα ενημέρωση του Σωματείου Επισιτισμού Μαγνησίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου της περιοχής είναι πιθανό να αγγίξουν ακόμη και το 70% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που απασχολούνται παραδοσιακά στον τουρισμό ενδέχεται να μη λειτουργήσουν καθόλου, καθώς είναι ασύμφορη η λειτουργία τους ουσιαστικά για ενάμιση μήνα μόνο.

Η παραπάνω δυσοίωνη εικόνα φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους εργαζόμενους της Μαγνησίας που απασχολούνται στον κλάδο. Μέχρι στιγμής, κανένας εργαζόμενος δεν έχει κληθεί να εργαστεί, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν σαφή εικόνα για το αν και πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, ούτε και για τον αριθμό των εργαζομένων που θα χρειαστούν. «Λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση, συν το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου δε θα λειτουργήσουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα υπολειτουργήσουν, τίθεται οξύ το πρόβλημα πως πάρα πολλοί εργαζόμενοι του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου δε θα μπορέσουν να εργασθούν φέτος ή αν εργασθούν είναι σίγουρο πως θα είναι για σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό δε θα τους εξασφαλίζει επαρκή αριθμό ενσήμων για τη μετέπειτα χορήγηση σε αυτούς επιδόματος τακτικής ανεργίας όπως κάθε χρόνο, γεγονός που μάλιστα θέτει εν αμφιβόλω τη χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας και για την επόμενη χρονιά», τόνισε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς ανήκουν στην κατηγορία των εποχικών εργαζόμενων, σημειώνοντας ότι γι’ αυτούς δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα στην περίπτωση που δεν απασχοληθούν κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν, καθώς χάνουν την καταβολή του Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ σημαντικού για την οικονομική τους επιβίωση, καθώς συνδέεται με την ειδικότητα ή φύση της εργασίας τους, όπου συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να την ασκούν για όλο το έτος, αλλά για μικρά ή μεγαλύτερα μέρη αυτού.
Ο Βουλευτής ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα, για να εξασφαλίσουν και να ενισχύσουν έμπρακτα τους εργαζόμενους του τουρισμού, καλώντας τους ταυτόχρονα να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσματική στήριξη του τουριστικού κλάδου της χώρας, ώστε να κρατηθεί όρθιος αυτός ο τόσο σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Υπουργό Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους της Μαγνησίας που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο
Τα νησιά των Βορείων Σποράδων Μαγνησίας, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος αποτελούν κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό.
Η αθρόα τουριστική προσέλευση είχε μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα να απασχολούνται κάθε τουριστική σεζόν στα νησιά των Β. Σποράδων περίπου 3.000 εργαζόμενοι της Μαγνησίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται σε όλους τους τομείς που κινούνται γύρω από το τουριστικό προϊόν, δηλαδή, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορικές εταιρείες, ενοικιάσεις, μπαρ, μάρκετ.
Ωστόσο, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας αγωνιούν δικαιολογημένα για το μέλλον της εργασίας τους. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο και το Σωματείο Επισιτισμού Μαγνησίας, οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου της περιοχής μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 70% σε σχέση με την περσινή σεζόν και αυτό με βάση τον υπολογισμό ότι στην οι ξενοδοχειακές μονάδες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά μέσα στον Ιούνιο.
Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις και τη μέχρι τώρα ενημέρωση του Σωματείου, πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που απασχολούνται παραδοσιακά στον τουρισμό ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καν, καθώς κρίνουν ασύμφορη τη λειτουργία τους ουσιαστικά μόνο για ενάμιση μήνα.
Η παραπάνω ζοφερή εικόνα φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους εργαζόμενους της Μαγνησίας που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι με βάση τη συνήθη πρακτική, όπου ο κύριος όγκος των προσλήψεων των εργαζομένων στον τουρισμό ολοκληρώνεται λίγο μετά το Πάσχα, ήδη θα έπρεπε να βρίσκονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων και να προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Αντ’ αυτού, κανένας εργαζόμενος προς το παρόν δεν έχει κληθεί, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν σαφή εικόνα για το αν και πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, ούτε και για τον αριθμό των εργαζομένων που θα χρειαστούν. Λαμβάνοντας υπόψη όλη αυτή την καθυστέρηση, συν το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου δε θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν στην καλύτερη περίπτωση, τίθεται οξύ το πρόβλημα πως πάρα πολλοί εργαζόμενοι του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου δε θα μπορέσουν να εργασθούν φέτος ή αν εργασθούν είναι σίγουρο πως θα είναι για σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα, τέτοιο που δε θα τους εξασφαλίζει επαρκή αριθμό ενσήμων για τη μετέπειτα χορήγηση σε αυτούς επιδόματος τακτικής ανεργίας όπως κάθε χρόνο, γεγονός που μάλιστα θέτει εν αμφιβόλω τη χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας και για την επόμενη χρονιά.
Επιπλέον επειδή όπως προαναφέρθηκε οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς ανήκουν, όπως είναι φυσικό, στην κατηγορία των εποχικών εργαζόμενων, δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα για αυτούς που τελικά δεν απασχοληθούν κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν, καθώς εάν δεν έχουν ένσημα στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο το έτος 2020 τότε θα χάσουν την καταβολή του Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ το επόμενο έτος 2021 σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εγκυκλίους του ΟΑΕΔ, γεγονός σημαντικό για την οικονομική τους επιβίωση, καθώς συνδέεται με την ειδικότητα ή φύση της εργασίας τους, όπου συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να την ασκούν για όλο το έτος, αλλά για μικρά ή μεγαλύτερα μέρη αυτού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση και έμπρακτη ενίσχυση του τουριστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, τις εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα, την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20.
Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις με ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το Κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών, όπως επίσης και την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
Επειδή, κάθε τουριστική σεζόν στα νησιά των Β. Σποράδων περίπου 3.000 εργαζόμενοι της Μαγνησίας.
Επειδή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου της Μαγνησίας μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 70% σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Επειδή, πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που απασχολούνται παραδοσιακά στον τουρισμό ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καν.
Επειδή, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς ανήκουν στην κατηγορία των εποχικών εργαζόμενων, οι οποίοι σε περίπτωση που τελικά δεν απασχοληθούν κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν ή υποαπασχοληθούν, χάνουν το επίδομα τακτικής ανεργίας αυτής της χρονιάς και της επόμενης και την καταβολή του Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος της επόμενης χρονιάς από τον ΟΑΕΔ.
Επειδή, η κατάσταση αυτή φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους 3.000 εργαζόμενους της Μαγνησίας που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να αποσαφηνιστεί γρήγορα η κατάσταση στον τουριστικό κλάδο και να υπάρξει μία σαφής εικόνα για τη έναρξη της τουριστικής σεζόν, καθώς και να ληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους εργαζόμενους της Μαγνησίας που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς δεν κληθούν να απασχοληθούν στην επερχόμενη τουριστική περίοδο ή απασχοληθούν για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο;
2. Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση και έμπρακτη ενίσχυση του τουριστικού κλάδου της χώρας, ώστε να κρατηθεί όρθιος αυτός ο τόσο σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Κατερίνα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το