Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να μπει τέλος στην αδικία σε βάρος των πανεπιστημιακών Προπονητών Ποδοσφαίρου

Την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για να μην υφίσταται καμία αμφιβολία ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής της σχετικής ειδικότητας, ζήτησε με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

O Βουλευτής είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα. Με Επίκαιρη Ερώτησή του ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, είχε καλέσει τον τότε αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος σε προπονητές ποδοσφαίρου και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο, παρόλο που η εκπαίδευσή τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν και επαρκής και ουσιαστική.

Το 2015, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε ο ν. 4373/2016 για να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 48, προστέθηκε διάταξη ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα», με στόχο να διασφαλίζεται για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, η πρακτική που επικρατεί στο πεδίο της άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα και παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή τοποθεσία της ΕΠΟ, σε ό,τι αφορά το καθεστώς άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «δικαίωμα εργασίας σε σωματείο έχουν μόνο οι κάτοχοι ταυτότητας τριετίας σε ισχύ», ταυτότητα , δηλαδή, που εκδίδεται αποκλειστικά από την ΕΠΟ, έναντι υψηλού κόστους τόσο για την απόκτηση, όσο και για τη διατήρησή της.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού ώστε να διασφαλιστεί έμπρακτα η ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από τους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι ως ακαδημαϊκοί απόφοιτοι έχουν τόσο την επιστημονική, όσο και την παιδαγωγική επάρκεια που είναι απαραίτητη για το επάγγελμα του προπονητή.
Την ερώτηση συνυπογράφουν και άλλοι 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί και κοινή αναφορά από τους Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το