Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η μεσαία τάξη οι μεγάλοι ασθενείς της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προκειμένου να καταγράψει την επικαιροποιημένη εικόνα της εμπορικής αγοράς του Βόλου και να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εμπόρων εν μέσω του δεύτερου lockdown.

«Λαβωμένους» χαρακτήρισε τους εμπόρους του Βόλου ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Οντόπουλος σε μια αγορά που δεν κατάφερε να βρει το βηματισμό της μετά την άρση των πρώτου lockdown κάνοντας λόγο για «προβληματικούς» μήνες από το Μάϊο κι έπειτα. Υπάρχει διασύνδεση του εμπορίου με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης με την πορεία του τουρισμού να καθορίζει την πορεία της αγοράς τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, συνεπώς οι αστοχίες στη διαχείριση του τουρισμού είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.

Οι έμποροι βάζουν και πάλι πλάτη στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο, τα μέτρα για τη στήριξή τους ήταν ανεπαρκή ενώ παράλληλα εξαιρέθηκαν από μέτρα ενίσχυσης που ορθά ίσχυσαν για τον κλάδο της εστίασης. Η δεύτερη και η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή στην οποία εντάχθηκαν δεν επαρκεί, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν εξασφάλισαν χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ 1 &2 εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων που τέθηκαν από τις τράπεζες και έμειναν εκτός από το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ. Εκτενής αναφορά έγινε από μέλη του Δ.Σ. στα προβλήματα ρευστότητας και στο θέμα των ενοικίων που αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο δεν είναι να δανειστούν αλλά να πάρουν μη επιστρεπτέες ενισχύσεις.

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η μεσαία τάξη στο όνομα των οποίων πολύ δάκρυ έχει χυθεί αλλά, όπως φαίνεται, είναι οι μεγάλοι ασθενείς της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος. Κάνοντας αναφορά στη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή πρακτική επεσήμανε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει επιδότηση και όχι επιστρεπτέα ενίσχυση, η οποία όχι μόνο δεν είναι επαρκής αλλά δημιουργεί περαιτέρω συσσώρευση χρεών. «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες τη στιγμή που μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις δανείζονται απλόχερα» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «δεν είναι δυνατό οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο και να δανείζουν στους Έλληνες μικρομεσαίους με επιτόκια 8% & 9%». Εκτενής συζήτηση έγινε ακόμη για τη μέθοδο του click away που δεν έχει πεδίο εφαρμογής για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων εμπόρων αλλά και στην ανάγκη να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ και αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του.

Σε σχετική ερώτηση ο Αλ. Μεϊκόπουλος είχε, τέλος, τη δυνατότητα να αναλύσει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες για τη γόνιμη συζήτηση και την άριστη συνεργασία σε όλο το διάστημα της πανδημίας, δήλωσε ότι θα συνεχίζει να αναδεικνύει και να προωθεί κοινοβουλευτικά τα αιτήματά τους

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το