Τοπικά

Aλ.Μεϊκόπουλος: Έλλειψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας

«Αν οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας δεν αποζημιωθούν, πολύ απλά θα σταματήσουν να υπάρχουν» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επισημαίνοντας την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη στήριξή τους. Στη δήλωσή του ο βουλευτής σημειώνει ότι η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών είναι πρωτίστως ζήτημα επιβίωσης και σημειώνει:

«Σχεδόν δύο μήνες έχουν παρέλθει από τότε που ζήτησα την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αποζημίωση και στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας των περιοχών Δήμου Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου και Πτελεού και Αχιλλείου Μαγνησίας, αντίστοιχα, εξαιτίας της μαζικής και κατά περιπτώσεις ολοκληρωτικής καταστροφής που προκάλεσε στον ελαιόκαρπο η εμφάνιση δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου στις καλλιέργειες.

Οι ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών αυτών τελούν υπό καθεστώς οικονομικού στραγγαλισμού παραμένοντας χρεωμένοι και σε αδυναμία να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά εφόσον δε διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης.

Με δεδομένο ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει απαντήσει στις Ερωτήσεις που κατέθεσα αλλά και την ασάφεια στις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφορικά με την προοπτική του de minimis και τις ενισχύσεις έκτακτης μορφής για το δοκιμαζόμενο ελαιοκομικό τομέα, φαίνεται να αναλώνεται σε έναν άσκοπο πόλεμο δηλώσεων και εντυπώσεων μηδενίζοντας την προηγούμενη προσπάθεια και όχι στην ουσία που είναι τι τελικά θα πράξει.

Είναι αναγκαία η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε επίπεδο εθνικό και ευρωπαϊκό, χωρίς καθυστερήσεις, γιατί αν οι ελαιοπαραγωγοί δεν αποζημιωθούν, πολύ απλά θα σταματήσουν να υπάρχουν. Είναι πρωτίστως ζήτημα επιβίωσης και δευτερευόντως πολιτικής αντιπαράθεσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το