Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Διαμορφώνονται συνθήκες συρρίκνωσης των εθελοντικών οργανώσεων»

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού και την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας και εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Το νομοσχέδιο, που δημιούργησε προσδοκίες για μια τομή με τον Υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι «μπαίνει τάξη» στο πεδίο των εθελοντικών οργανώσεων, επιλύει αποσπασματικά ή και καθόλου τα πραγματικά ζητήματα καταλήγοντας να προσεγγίζει τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών περισσότερο διαχειριστικά και ελεγκτικά παρά ουσιαστικά και αναπτυξιακά» επεσήμανε σε ένα πρώτο σχόλιο ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκκίνησε λανθασμένα έχοντας κατά νου εθελοντικές οργανώσεις μεγάλου μεγέθους παραβλέποντας τη φυσιογνωμία της δικής μας Κοινωνίας των Πολιτών που στη συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από μικρές και μεσαίες οργανώσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων. «Το σύνθημα της ΝΔ για συγχώνευση των μικρών δεν έχει εφαρμογή στις εθελοντικές οργανώσεις» τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος λέγοντας ότι στις πυρκαγιές και στους σεισμούς που συνέβησαν πρόσφατα οι μικρές οργανώσεις ξεχώρισαν για την αποτελεσματικότητά τους λόγω της άμεσης επαφής τους με τον τόπο, τις ανάγκες και τους ωφελούμενους.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι για την εγγραφή των Οργανώσεων στο Ειδικό Μητρώο που δημιουργεί το νομοσχέδιο και συνεπώς για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση προϋποτίθεται μια βαριά οικονομική και διοικητική δομή που ρεαλιστικά οι μικρές και οι νεοφυείς οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν. «Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οργανώσεις δύο ταχυτήτων. Οι οικονομικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις θα είναι εμπόδιο στη γέννηση νέων οργανώσεων και στην ανάπτυξη των μικρότερων. Διαμορφώνονται συνθήκες συρρίκνωσης των εθελοντικών οργανώσεων» ανέφερε.
Μεγάλο αγκάθι είναι η ασάφεια που υπάρχει στο νομοσχέδιο σε σχέση με τα μητρώα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μητρώα σε 9 διαφορετικά Υπουργεία συν αυτά που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες. Το Υπουργείο έρχεται να προσθέσει δύο νέα μητρώα χωρίς να ξεκαθαρίζει αν τελικά αυτά θα διασυνδεθούν ή ενοποιηθούν με τα υπάρχοντα ή αν θα καταργηθούν τα υπάρχοντα. «Το νομοσχέδιο ενισχύει τη γραφειοκρατία αντί να εξορθολογίζει και να απλοποιεί τις διαδικασίες που αποτελεί πάγιο αίτημα των εθελοντισμών οργανώσεων» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της εθελοντικής απασχόλησης υπογραμμίζοντας ότι κύριο ζήτημα παραμένει η διαμόρφωση των κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην επιχειρηθεί η εκμετάλλευση της εισαγόμενης νομοθεσίας προκειμένου να υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Χρειάζεται, συνέχισε, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να αποκλείει κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας, μαθητείας, επαγγελματικής επιμόρφωσης, απόκτησης δεξιοτήτων από τον εθελοντισμό.
Επιπλέον, σχετικά με την υποχρέωση του φορέα εθελοντικής απασχόλησης για αναγγελία των εθελοντών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη χαρακτήρισε προβληματική διότι δε λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα της ιδιότητας του εθελοντή. Αν το νομοσχέδιο ήθελε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα του πεδίου, θα μπορούσε να είχε προβλέψει ένα απλοποιημένο, ευέλικτο και ατελές σύστημα καταχώρησης εθελοντών προσβάσιμο εύκολα από όλους.

Τέλος, επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι μεγάλη απούσα είναι η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η διασύνδεση της οποίας με τις Ο.Κοι.Π. δεν υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο παρόλο που παραδοσιακά είναι οι εγγύτεροι θεσμοί της Πολιτείας προς τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το