Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Αβέβαιο το αύριο για τους εργαζόμενους εστίασης μειωμένου ωραρίου

«Παρά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου στη Μαγνησία βρίσκονται σε μεγάλη επισφάλεια, καθώς η παραμονή τους σε καθεστώς αναστολής και άρα η συνέχιση λήψης του σχετικού επιδόματος είναι αμφίβολη», τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο Βουλευτής ζήτησε να ενισχυθούν έμπρακτα οι εργαζόμενοι μειωμένου ωραρίου και να μην αναγκαστούν οι επιχειρήσεις εστίασης να προβούν σε απολύσεις.

Πολλές επιχειρήσεις του χώρου στην περιοχή, απασχολούν ως προσωπικό εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο, δηλαδή τα γνωστά 4ωρα- 8ωρα την εβδομάδα (part time). Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ήδη μειωμένης ζήτησης από τους εργοδότες, καθώς τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν μόνο τους εξωτερικούς τους χώρους με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν ανάγκη απασχόλησης όλου του προσωπικού τους.

«Επιπρόσθετο πρόβλημα στους εν λόγω εργαζόμενους αποτελεί η πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος για να παραμείνει σε αναστολή και να λαμβάνει το σχετικό επίδομα, θα πρέπει να είναι με πρόσληψη σε μια επιχείρηση εστίασης τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2021», σημείωσε ο Βουλευτής, αναφέροντας πως εφόσον οι επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας δεν μπορούν να απασχολήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν, οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο να οδηγούνται αναγκαστικά στην απόλυση.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι το ίδιο προβληματική είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους εστίασης με μειωμένο ωράριο και για τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν λόγω του ότι διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους. Και στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, καθώς η αναστολή καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους από 16 ώρες και πάνω.

«Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εκτεταμένη εργασιακή αβεβαιότητα στους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι μοιραία οδηγούνται προς την απόλυση, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθού εργαζομένων που πρακτικά δεν απασχολούν», τόνισε εμφατικά ο Βουλευτής, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα και να  διευκολύνουν έμπρακτα οικονομικά τις επιχειρήσεις  εστίασης της Μαγνησίας, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν στο ακέραιο το προσωπικό τους χωρίς να επιβαρύνονται δυσανάλογα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το