Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Απαγορευτικές οι τιμές των ακτοπλοϊκών.Πλήγμα για το νησιωτικό τουρισμό»

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το μείζον ζήτημα των ραγδαίων αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη φετινή θερινή σεζόν. «Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, για το νησί της Σκοπέλου, που αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τουριστικούς προορισμούς τόσο για τους εγχώριους επισκέπτες όσο και για αλλοδαπούς, η τιμή του εισιτηρίου από και προς Βόλο (μετ΄ επιστροφής) για έναν επιβάτη φτάνει σήμερα τα 100 ευρώ! Επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε δικαιολογημένη ανησυχία και καταγγέλλουν ότι οι φετινές τιμές αναμένεται να δράσουν αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των νησιών με αποτέλεσμα το ευθύ πλήγμα στις τοπικές οικονομίες», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτησή του που συνυπογράφουν συνολικά 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού να παρέμβουν άμεσα προκειμένου οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να συγκρατηθούν και να εξασφαλιστεί ότι η μεγάλη μερίδα των μεσαίων εισοδημάτων θα μπορέσει να μετακινηθεί στα ελληνικά νησιά το φετινό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο νέος ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός Κανονισμός που είναι σε ισχύ από 01.01.2024 για τα φορτηγά και επιβατηγά πλοία άνω των 5.000 κόρων ολικής χωρητικότητας για την αγορά δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων αυξάνει τα λειτουργικά κόστη των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών. Για την Ελλάδα όμως, όπως και για άλλες χώρες της ΕΕ, έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 για την εφαρμογή του Κανονισμού στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους. Επομένως, οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τη φετινή σεζόν δεν μπορούν να αποδοθούν στη νομοθεσία της ΕΕ καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νησιών (πέραν της Κρήτης) είναι κάτω των 200.000 κατοίκων.
Ο Βουλευτής ανέφερε: «Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωνε τη σύσταση «Ομάδας Έργου» για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του «Παρατηρητηρίου Τιμών Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων». Εκ του αποτελέσματος, η παραπάνω πολιτική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, με τις τιμές των ακτοπλοϊκών να είναι φέτος απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρει πως μετά από καταγγελία συναδέλφων, διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν…

12 Ιουνίου 2024

90χρονη γιαγιά παγίδευσε επίδοξο απατεώνα

Ακόμη και οι πιο έμπειροι ντετέκτιβ θα ζήλευαν την ψυχραιμία μιας γριούλας από την Πάτρα…

12 Ιουνίου 2024

Ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών για εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Γλώσσας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Μαγνησίας και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικών, κυρία Σωτήρχου Παναγιώτα, θα…

12 Ιουνίου 2024

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρει: "Η…

12 Ιουνίου 2024

Κινούμενη άμμος… κατάπιε γυναίκα σε παραλία – «Ήταν σαν να έπεσα σε ένα φρεάτιο»

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η Τζέιμι Άκορντ σε παραλία στο Φίπσμπουργκ του Μέιν, όταν ξαφνικά βρέθηκε…

12 Ιουνίου 2024

Μαγνησία: Συμμετοχή 92,67% σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των αποφοίτων των ημερησίων και εσπερινών…

12 Ιουνίου 2024