Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Άμεση ανάγκη στελέχωσης υπηρεσιών του Δήμου Αλόννησου

Την ανάγκη να προχωρήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην προκήρυξη των δύο θέσεων στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλοννήσου και των τριών θέσεων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την περεταίρω στελέχωση του Δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πολλές υπηρεσίες του, κυρίως σε διοικητικό προσωπικό, τόνισε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Μεϊκόπουλου:

“Ο Δήμος Αλοννήσου συγκαταλέγεται στους μικρούς νησιωτικούς δήμους της χώρας, καθώς είναι το τελευταίο σε σειρά και πιο απομακρυσμένο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων Μαγνησίας, με 2.750 μόνιμο πληθυσμό (απογραφή 2011), ο οποίος φυσικά αυξάνεται κατά πολύ τους θερινούς μήνες.
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μνημονιακής προσαρμογής των περασμένων ετών που υπαγόρευε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων στο δημόσιο, αλλά και του γεγονότος ότι η Αλόννησος ως απομακρυσμένη περιοχή αντιμετωπίζει εξ ορισμού δυσχέρεια στελέχωσης των υπηρεσιών, ο Δήμος αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πολλές υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή:
• Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου είναι πλήρως υποστελεχωμένη, καθώς δεν απασχολεί ούτε έναν διοικητικό υπάλληλο.
• Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου (οι οποίες διενεργούν τις μισθοδοσίες, τις άδειες προσωπικού, τα εν γένει ζητήματα του συνόλου του προσωπικού κλπ), απασχολούν μόνο 1 προϊστάμενο, 1 υπάλληλο με καθήκοντα εισπράκτορα και 1 υπάλληλο με καθήκοντα ταμία.
• Οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου (που διενεργούν εργασίες πρωτοκόλλου, δημοτολογίου κλπ), απασχολούν μόνο 1 υπάλληλο.
• Η υπηρεσία ύδρευσης απασχολεί μόνο 1 εργάτη γενικών καθηκόντων και 1 οδηγό, ενώ δεν διαθέτει καθόλου διοικητικό προσωπικό.
• Η υπηρεσία καθαριότητας δεν απασχολεί καθόλου διοικητικό προσωπικό.
• Το δημοτικό λιμενικό ταμείο δεν απασχολεί καθόλου διοικητικό προσωπικό.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, είχε προχωρήσει στην προκήρυξη 118 θέσεων τακτικού προσωπικού σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών Δήμων.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και μετά από κοινή συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει στις 04/12/2018 με το Δήμαρχο Αλοννήσου και τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, είχε συμφωνηθεί από την προκήρυξη των 118 θέσεων τακτικού προσωπικού σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ο Δήμος Αλοννήσου να καλύψει σε πρώτη φάση τις πιο επείγουσες ανάγκες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου με 1 θέση πολιτικού μηχανικού και 1 θέση ΠΕ διοικητικού προσωπικού.
Στην ίδια συνάντηση, είχε συμφωνηθεί επίσης, ότι ο Δήμος Αλοννήσου θα ενισχυθεί με 3 μόνιμες θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από τις 2.978 νέες προσλήψεις μόνιμων θέσεων πανελλαδικά.
Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο οι προσλήψεις αυτές δεν προχώρησαν μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στις 07/07/2018, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις του Δήμου Αλοννήσου σε προσωπικό συνεχώς να αυξάνονται χωρίς να έχουν καλυφθεί ούτε και οι δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση θέσεις στις υπηρεσίες του Δήμου.
Επειδή, ο Δήμος Αλοννήσου έχει άμεση ανάγκη από προσλήψεις προσωπικού τόσο για τη διεκπεραίωση εργασιών, όσο και για τη διαχείριση προγραμμάτων και κονδυλίων.
Επειδή, αυτή τη στιγμή το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του Δήμου είναι πλήρως υποστελεχωμένο από διοικητικό προσωπικό.
Επειδή, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί συγκεκριμένες προσλήψεις τόσο στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, όσο και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επειδή, ο Δήμος Αλοννήσου και όλοι οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοδιοικητικά σχετικά με τις προσλήψεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις αυξημένες ανάγκες τους.
Επειδή, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό ο Δήμος βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη των 2 θέσεων στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλοννήσου και των 3 θέσεων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών;
2. Πως προτίθεται να ενισχύσει αυτοδιοικητικά με προσωπικό τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους έχουν αυξημένες ανάγκες;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το