Κόσμος

Ακτιβιστές για το κλίμα πριόνισαν την κορυφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου του Βερολίνου

Με υδραυλικό ανυψωτικό μηχάνημα έφτασαν ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου ύψους 15 μέτρων του Βερολίνου, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου έκοψαν την κορυφή του, έφτασαν ακτιβιστές της οργάνωσης Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) για το κλίμα.

Δύο μέλη της οργάνωσης, που βρίσκονταν πάνω στην πλατφόρμα του ανυψωτικού μηχανήματος, ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Αυτή είναι μόνο η κορυφή του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου». Στη συνέχεια, με πριόνι, έκοψαν την κορυφή του.

«Μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο την κορυφή της υποκείμενης καταστροφής στη Γερμανία», ανέφερε σε δήλωσή της μία ακτιβίστρια, η Λίλι Γκόμες. «Ενώ ολόκληρη η Γερμανία περνάει αυτή την εβδομάδα παίρνοντας τα καλύτερα δώρα από τα μεγαλύτερα καταστήματα, άλλοι αναρωτιούνται πού θα βρουν νερό να πιούν αφού ξηρασίες και πλημμύρες έχουν καταστρέψει τις σοδειές τους», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση του κλίματος στη Γερμανία είναι στη στροφή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει καμιά προσπάθεια να μας προστατεύσει.

Ο Όλαφ Σολτς τους έχει καλέσει να δείξουν «λίγη δημιουργικότητα»

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρίσκεται επιτόπου και παίρνει μέτρα εναντίον των διαδηλωτών, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την αρχή της χρονιάς, η οργάνωση Letzte Generation αποκλείει δρόμους στο Βερολίνο και άλλες μεγάλες πόλεις ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την πολιτική της στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Οι ακτιβιστές της οργάνωσης έχουν πραγματοποιήσει επίσης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μουσεία, στάδια, υπουργεία και αεροδρόμια.

Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τις διαμαρτυρίες αυτές και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει καλέσει τους ακτιβιστές να επιδείξουν μάλλον «λίγη δημιουργικότητα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το