Πολιτισμός

«Ακρίβεια στις χωρικές διακυμάνσεις της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής» – Έκθεση Αρχιτεκτονικού Σχεδίου της Αφροδίτης Παταβάλη

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των «Αλλιώτικων Χριστουγέννων» φέτος στη Μακρινίτσα είναι ενταγμένη και η έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδίου της Αφροδίτης Παταβάλη, με θέμα «Ακρίβεια στις χωρικές διακυμάνσεις της
Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής», στο Art Café ΚΠΕ Μακρινίτσας.
Βέβαια η εκδήλωση αυτή δεν είναι κάτι το διαφορετικό, έχει όμως πολλαπλό χαρακτήρα. Πέραν της δυνατότητας που δίνει στους επισκέπτες της Μακρινίτσας να δουν τη «ματιά» μιας νέας αρχιτεκτόνισσας, δίνει και την ευκαιρία στους διοργανωτές φορείς, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και την Α.Μ.Κ.Ε. «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», να τιμήσουν μια νέα επιστήμονα της πόλης μας, που επέλεξε στη διπλωματική εργασία να ασχοληθεί με το Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας. Αποτέλεσμα της ενασχόλησης αυτής είναι και τα σκίτσα που εκτίθενται στην έκθεση.
Όπως αποδεικνύει η Αφροδίτη Παταβάλη με τα σκίτσα της, μπορεί να προσλαμβάνει με ακρίβεια τις χωρικές διακυμάνσεις της ανώνυμης αρχιτεκτονικής για να τις μετουσιώνει στη συνέχεια με τον δικό της τρόπο στις προσίδιες προτάσεις της. Τα σκίτσα της είναι το αλφάδι του βλέμματος και της ορατότητάς της, ενώ αποτελούν και τον ζυγοστάτη της σκέψης της για τον χώρο. Όπως έλεγε ο Πάουλ Κλέε, «η τέχνη δεν αναπαράγει το ορατό, το καθιστά ορατό».
Η Αφροδίτη Παταβάλη, αν και νέα αρχιτεκτόνισσα καθιστά ορατό αυτό που βλέπαμε και μας διέφευγε. Αυτή είναι η τέχνη του σκίτσου της, να καταγράψει, να συλλάβει αστραπιαία και να καταστήσει ορατό τον χώρο που κοιτάζαμε και δεν τον βλέπαμε.

Η Αφροδίτη Παταβάλη γεννήθηκε στον Βόλο.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη γενέθλια πόλη, στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου, με βαθμό 19,5 και εισήχθη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Τον Ιούλιο του 2022 απέκτησε το Δίπλωμα της Σχολής με Άριστα, παρουσιάζοντας στη Διπλωματική της εργασία, πρόταση μετατροπής του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας σε Κέντρο Πολιτισμού.
Παράλληλα με τις σπουδές της στο Ε.Μ.Π. παρακολούθησε και το School of Business and Economics, στο Deree American College των Αθηνών, αποφοιτώντας με Άριστα και Υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.
Από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιεί Πρακτική Άσκηση στο UN Studio.
Σύμφωνα με την καταγραφή της Σχολής της, η Αφροδίτη Παταβάλη στη διάρκεια της φοίτησής της στο Ε.Μ.Π. υπήρξε πολύ οργανωμένη και αξιόπιστη, ικανή στη διαχείριση πολλαπλών καθηκόντων, με προθυμία ανάληψης ευθυνών και μεγάλο κίνητρο για μάθηση. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα του Σχεδιασμού και της Οικοδομικής, καθώς και στην κατασκευή Αρχιτεκτονικών Μοντέλων και Μακετών.
Συμμετείχε στην «Ανάλυση και Μελέτη Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» στην Καστάνιτσα της Πελοποννήσου.
Επίσης στην Έκθεση «Απόπλους» στο Παλιό Φρούριο Κερκύρας.
Συμμετείχε στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τον Οκτώβριο του 2021.
Τέλος συμμετείχε εθελοντικά στη δράση με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της Αρχιτεκτονικής στην πόλη των Αθηνών το 2028 και το 2019.
Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η διπλωματική της εργασία, όπου περιλαμβάνει πρόταση μετατροπής του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας σε Κέντρο Πολιτισμού, η οποία έτυχε ανάλογης αξιολόγησης και επιβράβευσης από τη Σχολή της.
Με αφορμή την παραπάνω εργασία της μελέτησε πολύ τη Μακρινίτσα, όχι μόνο την αρχιτεκτονική της, αλλά και το πολιτιστικό της απόθεμα, την ιστορική της διαδρομή και τις ασχολίες και συνήθειες των κατοίκων της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Καταβάλλεται προσπάθεια, η εργασία της αυτή, μετά από ανάλογη τροποποίηση και προσθήκη νέων ενδιαφερόντων στοιχείων, να αποτελέσει την ύλη ενός αξιόλογου βιβλίου.
Ξεχωρίζει η ικανότητα που διαθέτει στην αποτύπωση της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής, για τούτο και κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστούν τα έργα της στη Έκθεση αυτή.
Οι διοργανωτές φορείς και η οικογένεια της Αφροδίτης Παταβάλη, περιμένουν τους φίλους της Μακρινίτσας, της αρχιτεκτονικής και τους εικαστικούς να επισκεφθούν την Έκθεσή της, να διαπιστώσουν την εξέλιξή της και να κρίνουν τη «ματιά» της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το