Ελλάδα

Ακραίες απαιτήσεις από τους δανειστές

Ψυχρολουσία για την ελληνική πλευρά από το «κουαρτέτο»: Αρνούνται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ζητούν μειωμένο ωράριο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με χρηματοδότηση από το κράτος! Φρενάρουν τις κλαδικές συμβάσεις και τις απεργίες. Βάζουν εμπόδια σε ακατάσχετο λογα-ριασμό, εξωδικαστικό συμβιβασμό και προνοιακά επιδόματα

Σκληρό ροκ… από τους δανειστές, οι οποίοι στη διάρκεια των πρώτων 24ώρων της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά προβάλλουν ακραίες έως και «παράλογες» απαιτήσεις στο φλέγον θέμα των εργασιακών αλλά και σε εκείνα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τον ακατάσχετο λογαριασμό και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Η αίσθηση που δίνεται σε κυβερνητικούς κύκλους αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους -με τους τελευταίους συναντήθηκαν χθες οι θεσμοί- είναι πως το κουαρτέτο επιδιώκει να μπλοκάρει τη δεύτερη αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το νέο και πρόσφατο κρούσμα της αδιαλλαξίας που επιδεικνύουν οι επικεφαλής των δανειστών είναι οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) αλλά και τη ΓΣΕΕ για τα εργασιακά.
Εκφραστής της σκληρής τους στάσης ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», δείχνοντας έναν διαφορετικό ρόλο σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. «Ξεχάστε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη μορφή που ξέρατε», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Ιρλανδός, αφήνοντας έκπληκτους τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι ανέμεναν την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να είναι πρωταγωνίστρια στις σκληρές θέσεις για τα εργασιακά.
Ο κ. Κοστέλο επέμενε περιγράφοντας το καθεστώς που ισχύει στα 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό μετά από γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων και αυτός θα νομοθετείται από την κυβέρνηση.

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αντέτειναν στον κ. Κοστέλο πως «το καθεστώς αυτό ισχύει και σήμερα στη χώρα μας χωρίς να έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Τόνισαν μάλιστα ότι η όποια υποχώρηση (σ.σ. ανεργίας) είναι «εικονική» με δεδομένη τη μετανάστευση 300.000 Ελλήνων.

Για τις απολύσεις
Οι θεσμοί ζήτησαν τη γνώμη των εργοδοτών ως προς το μειωμένο ωράριο εργασίας αντί ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Καββαθάς ήταν δηκτικός στον κ. Κοστέλο λέγοντας πως «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα των ομαδικών απολύσεων γιατί εμείς έχουμε κάνει… αφού έκλεισαν 250.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας…».

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε πως «για να εφαρμοστεί το μειωμένο ωράριο απασχόλησης θα πρέπει το κράτος και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να συμπληρώσει τους μη δεδουλευμένους μισθούς. Πώς μπορεί αυτό να ισχύσει όταν δεν υπάρχουν χρήματα…;» διερωτήθηκε ο κ. Καββαθάς.

Ο κ. Κοστέλο επίσης, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ανοίγοντας θέμα ως προς τον τρόπο λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργίας. Είπε πως θα πρέπει η απόφαση να συνοδεύεται από το 50% συν 1 των εργαζομένων.

Το ίδιο φέρεται να απαίτησε και για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αποτέλεσμα να τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ο ΣΕΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεραμύνθηκε των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και των ομαδικών απολύσεων.

Ολοι οι εργοδοτικοί φορείς σημείωσαν επίσης την ανάγκη κατάργησης της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Αν και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους, διεφάνη πως επιζητούν «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού νόμου, μεγαλύτερη ευελιξία σε επιχειρησιακό επίπεδο (να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις όποιες κλαδικές συμβάσεις) και κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (παρόλο που για το θέμα αυτό υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση). «Η ΓΣΕΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό και το κέρδισε», απάντησε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Οι ακραίες απαιτήσεις των δανειστών βέβαια φάνηκαν και από την προχθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτές αποτυπώθηκαν σε φράσεις όπως «οι μισθοί των Ελλήνων αυξάνονταν περισσότερο από τους μισθούς των Γερμανών και γι’ αυτό έφταιγε κυρίως το παλιό σύστημα, της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Επιπλέον οι θεσμοί υποστήριζαν ότι «οι μισθοί αυξάνονταν γρηγορότερα από την παραγωγικότητα κι αυτό ήταν από τις βασικές αιτίες δημιουργίας των σημερινών ελλειμμάτων».

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Μπλόκο για προνοιακά επιδόματα, ακατάσχετο και εξωδικαστικό

Την ίδια παρελκυστική τακτική με την προβολή ακραίων θέσεων ακολουθούν οι δανειστές και στα θέματα των προνοιακών επιδομάτων, του ακατάσχετου λογαριασμού και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Χθες συνεχίστηκε το ασφυκτικό πρέσινγκ από τους εκπροσώπους των θεσμών και στο μεικτό κυβερνητικό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας όταν επί τάπητος τέθηκε το καυτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Προνοιακού Χάρτη και της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές αμφισβητούν ότι η υπερ-απόδοση των φορολογικών εσόδων του 2016 (ένα δισ. πάνω από τον στόχο) είναι αρκετή και σε μεγάλο βαθμό μόνιμου χαρακτήρα για να εξασφαλίσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ και εμμένουν στην «καλύτερη στόχευση» συγκεκριμένων επιδομάτων, παροχών σε χρήμα ή και σε είδος βάζοντας παράλληλα θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Σκληρές είναι οι απαιτήσεις τους και στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών. Ζητούν να μην ισχύει η προσωρινή παύση των καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών που καταφεύγουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης των χρεών, ενώ επιμένουν στο να διαγράφονται όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο ακόμη κι εκείνες από τη μη καταβολή ΦΠΑ και εισφορών υπέρ Τρίτων. Πιο αυστηρά θέλουν επίσης και τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στον μηχανισμό ώστε να αποκλείονται μικρές επιχειρήσεις.

Για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό η πρότασή τους είναι να αφορά μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το Δημόσιο.

Μέτρο πίεσης
Θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες να έχουν ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στον υγιή ανταγωνισμό.

Η θέση τους είναι ότι η διασύνδεση του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού με τις διατάξεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα αποτελέσει μέτρο πίεσης προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά. Ωστόσο αν δεν υπάρξει επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός θα αναγκασθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές που τους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις να βάλουν λουκέτο.

Αρχικά το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την επέκταση του πλαστικού χρήματος στην αγορά, προέβλεπε τη δημιουργία ενός ακατάσχετου 100% λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στο οποίο θα έμπαιναν τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές πληρωμές και μέσω αυτού θα πληρώνονταν φόροι, εισφορές, μισθοδοσία και προμηθευτές.

Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση επανήλθε με άλλη πρόταση που προέβλεπε μειωμένο ποσοστό στον ακατάσχετο λογαριασμό στα επίπεδα του 60 ή 80%, αλλά και το σενάριο αυτό απορρίφθηκε. Η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε ότι αφού πληρωθούν μισθοί, προμηθευτές, εισφορές και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τμήμα από το ποσό που θα απέμενε να ήταν ακατάσχετο. Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε απο τους θεσμούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το