Κόσμος

Ακραία ξηρασία πλήττει την Κίνα – Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, σοβαρή έλλειψη νερού

Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται η Κίνα με την ξηρασία να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το παρατεταμένο κύμα καύσωνα να δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο βαθμός ξηρασίας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζοντας άμεσα τουλάχιστον 2,5 εκατ. κόσμου, ενώ η ενέργεια δοκιμάζεται την ίδια στιγμή και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε αναστολή της λειτουργίας τους.

Λόγω των καιρικών φαινομένων, έχει πληγεί όχι μόνο η υδροηλεκτρική ενέργεα αλλά και η ναυτιλία. Παράλληλα, την Παρασκευή εκδόθηκε συναγερμός για έναν παρατεταμένο καύσωνα που θα «χτυπήσει» τη νοτιοδυτική Κίνα ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται, δε, η κατάσταση στην επαρχία Σιτσουάν λόγω του ότι αντλεί το 80% της ενέργειας από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, στην επαρχία επιβλήθηκε μείωση της ενέργειας για χιλιάδες εργοστάσια που αναγκάστηκαν τελικά να αναστείλλουν τη λειτουργία τους. Ανέμεσα σε αυτά εκείνα της Toyota, Foxconn και Tesla.

Πάντως, τα σχέδια για επανασχεδιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έμειναν στα σκαριά για αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, σφοδρή ανησυχία εγείρεται για τον ποταμό Γιαγκ-Τσέ, τον τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, που προμηθεύει πάνω από 400 εκατ. Κινέζους με πόσιμο νερό ενώ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κινεζικής οικονομίας. Θεωρείται, μάλιστα, κρίσιμης σημασίας και για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όμως αυτό το καλοκαίρι η στάθμη του ποταμού έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εξαιτίας των υφιστάμενων δεδομένων, οι ακτοπολοϊκές διαδρομές έχουν διακοπεί.

Εντυπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι λόγω της ξηρασίας έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 2,46 εκατ. άνθρωποι και 2,2 εκατ. εκτάρια γης σε Σιτσουάν, Ουμπέι, Ουχάν,
Ανχουέι, Τσιανγκσί και Τσονγκίνγκ.

Ακόμη, πάνω από 780.000 άνθρωποι έχουν ενισχυθεί οικονομικά απο την κυβέρνηση, με ορισμένες περιοχές να πλήττονται από έλλειψη νερού.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου έχουν οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες της τάξεως των 300 περίπου εκατ. δολαρίων, επηρεάζοντας 5,5 εκατ. κόσμου.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το