Τοπικά

Ακραία φτώχεια στη Μαγνησία – Συνολικά 6.578 άτομα δεν έχουν κανένα έσοδο

Από ακραία φτώχεια πλήττονται χιλιάδες νοικοκυριά στη Μαγνησία. Συνολικά 6.578 άτομα δεν έχουν στην κυριολεξία κανένα έσοδο και ζουν με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα χρήματα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους κάλυψαν 11.121 άτομα στη Μαγνησία καθώς συμπεριλήφθηκαν πολλά μέλη διαφόρων ευπαθών ομάδων, ενώ για τη Θεσσαλία το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Περιφέρεια.
Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ υλοποιήθηκε στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με συντονιστές τους Δήμους των εδρών τους και πιο συγκεκριμένα τα παρακάτω εταιρικά σχήματα:
Στον Δήμο Βόλου, με το εταιρικό σχήμα: Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ι.Μ. Δημητριάδος, Δήμος Αλμυρού, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Δήμος Αλοννήσου, Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μαγνησίας «Η Αργώ», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τριτέκνων Αλμυρού, Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Μαγνησίας, ΑΜΚΕ «Εν δράσει», όπου καλύφθηκαν 11.121 άτομα με προϋπολογισμό 2.537.292,75 €.

Από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «ζουν» στη Θεσσαλία 46.354 άτομα. Στον Βόλο λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα 5.521 άτομα, στον Αλμυρό 493, σε Ζαγορά-Μούρεσι 204, σε Νότιο Πήλιο 275, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 178, στην Αλόννησο 35, στη Σκιάθο 41 και στη Σκόπελο 104.
Το ζήτημα της Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολυπαραμετρικό, καθώς αφορά στην εφαρμογή οριζόντιων και κάθετων συνεκτικών πολυτομεακών και πολυταμειακών πολιτικών και θα συζητηθεί στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα τελευταία έτη η βαθιά κρίση που διανύει η χώρα, έχει επιφέρει σημαντικότατες αναδιατάξεις με πρωτόγνωρες επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Όντως, και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βρέθηκε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει απρόσμενες συνθήκες καθοδικής κοινωνικής κινητικότητας, οι οποίες οδήγησαν σε καταστάσεις πρωτόγνωρης φτώχειας και ανέχειας.

Χιλιάδες άτομα, που κατείχαν μία αξιοπρεπή κοινωνική θέση, έχασαν εργασία, επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες, ακόμα και τη στέγη τους, καθώς και τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης. Το φαινόμενο της φτώχειας χτύπησε την πόρτα πολλών πολιτών, και αποτυπώνεται, πλέον, με διάφορες έντονες μορφές, ως οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, ενεργειακή κ.τ.λ., οι δε συνθήκες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων επιδεινώθηκαν δραματικά.
Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει πως ανέλαβε πρωτοβουλίες, δρομολογώντας μια σειρά παρεμβάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, η πρωτοφανής, σε ένταση και έκταση, κατάσταση, εφαρμόζοντας διάφορες πολιτικές, κυρίως μέσω πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, αφορούσαν, κυρίως τις πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δίνοντας προτεραιότητα στα ΑμεΑ και άλλες ομάδες που επλήγησαν πρόσφατα από την κρίση. Σε γενικές γραμμές, έχουν δρομολογηθεί αρκετές δράσεις για ένταξη κοινωνικά ομάδων και ατόμων της Περιφέρειάς μας τόσο στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπήρξαν παρεμβάσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα, είτε άμεσα από τις Υπηρεσίες της, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα και τα απαιτούμενα μέσα, είτε με τις μεταβιβαστικές πληρωμές και υπηρεσίες (π.χ. διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και υπηρεσίες, έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ, μεταφορές μαθητών), είτε, τέλος, κυρίως, με τη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες υλοποιούνται από άλλους φορείς, κυρίως Δήμους, με πόρους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία μετά από έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να αναλάβει συντονιστικό και εμψυχωτικό ρόλο για όλους τους φορείς και ιδιαίτερα μετά την ενεργοποίηση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης. Οι ενέργειες θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα στοχεύει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των παρεμβάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το