Κατηγορίες: Κόσμος

Ακούστηκε έργο του Μότσαρτ έπειτα από δύο και πλέον αιώνες

Ενα μουσικό έργο που θεωρούνταν για καιρό χαμένο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις συλλογές του Μουσείου Μουσικής της Πράγας και υπογράφεται από κοινού από τον αυστριακό συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και τον ιταλό μουσικό Αντόνιο Σαλιέρι ακούστηκε σήμερα στην Πράγα για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον αιώνες.

Το έργο αυτό που γράφτηκε το 1785 «αποτελεί κλειδί για μια νέα κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Σαλιέρι», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γερμανός μουσικολόγος και συνθέτης Τίμο Γιούκο Χέρμαν, στον οποίο οφείλεται η ανακάλυψη.

Οι δύο συνθέτες ήταν «συνάδελφοι που εργάζονταν μαζί», επέμεινε ο Χέρμαν, καθώς ο μύθος αποδίδει στον Σαλιέρι την ευθύνη για τον θάνατο του Μότσαρτ.

Η καντάδα «Per la ricuperata salute di Offelia» γράφτηκε από κοινού από τον Μότσαρτ, τον Σαλιέρι και κάποιον Κορνέτι σε λιμπρέτο του Λορέντζο Ντα Πόντε για την αγγλίδα σοπράνο Νάνσι Στόρας (1765-1817).

Η σύνθεση, που διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά, εκτελέστηκε σήμερα από τον κλαβεσινίστα Λούκας Βέντι κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου, το οποίο θα εκτεθεί προσεχώς στο κοινό.

Η παρτιτούρα βρισκόταν στο Μουσείο Μουσικής της Πράγας από τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν είχε ταυτοποιηθεί σωστά. Αυτό έγινε τώρα χάρη στις νέες τεχνολογίες και τα ονόματα των δημιουργών αποκρυπτογραφήθηκαν.

«Είναι ο Τίμο Γιούκο Χέρμαν, ο οποίος καθόρισε τον μοναδικό χαρακτήρα του έργου αυτού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Πράγα η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας «Ντον Τζοβάνι», το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός ποιητής Λορέντζο Ντα Πόντε.

Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυία του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα «Μότσαρτ και Σαλιέρι» που έγραψε ο Αλεξάντρ Πούσκιν το 1830.

Τη φήμη αυτή χρησιμοποίησε ο άγγλος δραματουργός Πίτερ Σάφερ για το έργο του «Αμαντέους» και στη συνέχεια ο τσεχικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν για τη διάσημη ομώνυμη ταινία του.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στη Ρουμανία οι Νεάνιδες της Αργούς

Στην Τιμισοάρα Ρουμανίας βρίσκεται η ομάδα Νεανίδων της Αργούς μετά την πρόσκληση που δέχθηκε ο…

28 Δεκεμβρίου 2023

Ο Νικολόπουλος… προσέλαβε ψηφιακή εκπρόσωπο: Ποια είναι η Χριστιάνα Καραμανλή που εκτοξεύει «πυρά» κατά Κασσελάκη

Ο Νίκος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, αποφάσισε να... προσλάβει ως εκπρόσωπο Τύπου τη…

28 Δεκεμβρίου 2023

Αυγενάκης: Με συνέπεια υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για μετεξέλιξη της αγροτικής οικονομίας και αναγέννηση της Θεσσαλίας

Με συνέπεια η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις αποφάσεις για τη στήριξη του συνόλου αγροτών και…

28 Δεκεμβρίου 2023

Μενδώνη στον Guardian: Έτοιμοι να προσφέρουμε σημαντικούς θησαυρούς στη Βρετανία για να επιστρέψουν τα Γλυπτά

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει…

28 Δεκεμβρίου 2023

Ορκίστηκε δήμαρχος Αθηναίων ο Δούκας – Η χειραψία με τον Μπακογιάννη

Ορκίστηκε δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας σε τελετή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Ποιοι έδωσαν…

28 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος στα Τρίκαλα- Έφυγε από τη ζωή στα 41 του ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος

Στο πένθος βυθίζονται εκ νέου τα Τρίκαλα, χρονιάρες μέρες μάλιστα, καθώς έφυγε από τη ζωή…

28 Δεκεμβρίου 2023