Τοπικά

Ακόμη και τυφλούς διόρισαν δικαστικούς αντιπρόσωπους – Δεκάδες επιστροφές διοριστήριων στην Εισαγγελία Βόλου

Ακόμη και τυφλοί διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις εκλογές της 26ης Μαΐου στη Μαγνησία, όπου θα λειτουργήσουν 713 εκλογικά τμήματα. Συνολικά 34 δικαστικοί αντιπρόσωποι επέστρεψαν τα διοριστήριά τους, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία αντικατάστασής τους.

Όπως έγινε γνωστό χθες, σε εκλογικό τμήμα της Μαγνησίας διορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος ένας 85χρονος δικηγόρος, που μάλιστα είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία αντικατάστασής του. Το ίδιο φέρεται να συνέβη και με άλλους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων, όπως δικηγόρων που βρίσκονται στο εξωτερικό, στην Κύπρο, την Ολλανδία, το Λονδίνο και οι οποίοι μόλις τους γνωστοποιήθηκε το διοριστήριο, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να αντικατασταθούν.
Η παραλαβή του διοριστήριου είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου, ωστόσο όταν υφίσταται πρόβλημα αποδεδειγμένα, όπως η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό, ο θάνατος, η ασθένεια κ.αλ. τότε κινείται η διαδικασία μέσω του Αρείου Πάγου με κλήρωση, για την αντικατάστασή τους. Χθες δήλωσαν κώλυμα εκλογικού αντιπροσώπου 13 διορισθέντες στη Μαγνησία. Ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα έχει υπό την επίβλεψή του δύο κάλπες στο εκλογικό τμήμα και συγκεκριμένα είτε μία κάλπη του ευρωκοινοβουλίου και μία των περιφερειακών εκλογών, είτε σε άλλο εκλογικό τμήμα μία κάλπη του δημοτικού συμβουλίου και του τοπικού.
Προβλήματα εμφανίζονται εξάλλου και με τους διορισμούς μελών εφορευτικών επιτροπών, καθώς πολλοί είναι εκείνοι, που δηλώνουν κώλυμα λόγω εργασίας ή απουσίας. Σε κάθε εκλογικό τμήμα διορίζονται πέντε μέλη εφορευτικής επιτροπής, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι αναπληρωτές τους.

Η αποζημίωση του δικαστικού αντιπροσώπου

Στους δικαστικούς αντιπροσώπους καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:
-Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν σαράντα ευρώ (140,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
-Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν πέντε (105,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
-Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατό ευρώ (100,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Για τα οδοιπορικά έξοδα καταβάλλονται:
-Προκειμένου για μετακίνηση με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ποσό 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
-Προκειμένου για μετακίνηση με σιδηρόδρομο και λεωφορείο, το αντίτιμο του εισιτηρίου μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.
-Προκειμένου για Ε/Γ ακτοπλοϊκά πλοία όλης της χώρας το αντίτιμο του εισιτηρίου επί του ισχύοντος ναυλολογίου επιβατών, μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.
Σε περίπτωση που μέρος της διαδρομής ή και ολόκληρη η διαδρομή δεν εξυπηρετείται με τα παραπάνω συγκοινωνιακά μέσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο και το ποσό που θα καθοριστεί, από τις αρχές του παρόντος άρθρου, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του αντιτίμου εισιτηρίου ή ναύλου που συνήθως καταβάλλεται για το φθηνότερο χρησιμοποιούμενο μέσο της διαδρομής αυτής, σε συνάρτηση προς τις τοπικές κατά περίπτωση συνθήκες και ιδιαιτερότητες, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του ποσού κάλυψης της διαδρομής αυτής.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αεροπλάνου, όπου αυτό επιβάλλεται, κατά την εκτίμηση των αρχών του παρόντος άρθρου και καταβάλλεται ποσό οδοιπορικών εξόδων ίσο με το αντίτιμο του εισιτηρίου του αεροπλάνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το