Τοπικά

Ακίνητα «στο σφυρί» από το φθινόπωρο – Προστασία μέχρι τον Αύγουστο από πλειστηριασμούς

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία, που κινδυνεύουν να τα χάσουν λόγω των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες, έχουν πάρει βαθιά ανάσα, μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο τουλάχιστον, καθώς η προστασία από τους πλειστηριασμούς φθάνει μέχρι τότε.
Από τη μια η προστασία των πληγέντων από τον κορωνοϊό με τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνονται στον νόμο του υπουργείου Υγείας και από την άλλη το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών, να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο γεγονός, ότι ακίνητα δεν πρόκειται να βγουν «στο σφυρί» πριν τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα το Ειρηνοδικείο Βόλου με αλλεπάλληλες αποφάσεις επί αιτήσεων υπαγωγής στην προστασία του Νόμου Κατσέλη (διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), προσφέρει λύσεις σε οφειλέτες με «κόκκινα δάνεια», ώστε τα ακίνητά τους να μην πλειστηριαστούν.

Σημειώνεται ότι μέχρι 12 Μαΐου 2021 έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί για όλους τους οφειλέτες, ενώ μέχρι 31 του μήνα, για τους οφειλέτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων και οι οικονομικά ευάλωτοι. Τον Αύγουστο τα δικαστήρια κλείνουν για τακτικές δικασίμους και έτσι οι όποιοι πλειστηριασμοί αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου με τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών την 16η Ιουλίου και όχι τη 13η Μαΐου 2021. Οι διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν ότι πλειστηριασμοί που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος ορίζεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου και με την αρχικά εκτιμηθείσα αξία και τιμή πρώτης προσφοράς, νέα ημέρα πλειστηριασμού μετά την 16η Ιουλίου 2021. Η παράταση αυτή δεν ισχύει, αν πριν από την έναρξη της αναστολής των προθεσμιών, δηλαδή πριν από τις 7 Νοεμβρίου 2020, είχαν παρέλθει άπρακτες για τον οφειλέτη οι προθεσμίες για να ασκήσει ανακοπή κατά του πλειστηριασμού ή είχε συζητηθεί η ήδη ασκηθείσα ανακοπή. Στην περίπτωση αυτή, η νέα ημέρα πλειστηριασμού ορίζεται τηρουμένης της προθεσμίας του άρθρου 973 ΚΠολΔ, ακόμη και πριν τη 16η Ιουλίου 2021. Πρόκειται για πλειστηριασμούς όχι μόνον από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, αλλά και πλειστηριασμούς από το Δημόσιο. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι προκειμένου για πλειστηριασμούς κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο πλειστηριασμός ορίζεται επίσης σε νέα ημερομηνία μετά τη 13η Μαΐου 2021. Πλειστηριασμοί που έχουν προσδιορισθεί να διεξαχθούν μετά τη 13η Μαΐου 2021 ματαιώνονται, αν ο χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή τους δεν επαρκεί για την τήρηση των προθεσμιών που αφορούν στον προσδιορισμό της συζήτησης της ανακοπής κατά την παρ. 2 του άρθρου 933 ΚΠολΔ και την έκδοση της απόφασης επί της ανακοπής. Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου αρχίζει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ μέχρι 31 Μαΐου υπάρχει η δυνατότητα της κατάθεσης αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία για προστασία της πρώτης κατοικίας, βάσει του Νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη).

«Κούρεμα» δανείων οφειλέτη 54%
Συνολικό «κούρεμα» δανείων σε ποσοστό 54% αποφάσισε προς όφελος 57χρονου Βολιώτη το Ειρηνοδικείο, με την υπ’ αριθμόν 123/2021 απόφασή του. Ο οφειλέτης φέρεται να οφείλει σε τρεις τράπεζες το συνολικό ποσό των 146.902,33 ευρώ και με την απόφασή του το Δικαστήριο τού διαγράφει οφειλή συνολικού ύψους 79.462,32 ευρώ, ενώ θα πληρώσει συνολικά 67.440 ευρώ. Το Δικαστήριο εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του 57χρονου, μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, εμβαδού 171 τ.μ. μετά του υπ’ αυτήν οικοπέδου, εμβαδού 142,80 τ.μ. στην περιοχή της Ν. Ιωνίας Βόλου και του επιβάλλει να καταβάλλει για τη διάσωση της κατοικίας του το ποσό των 66.000 ευρώ, που θα καταβληθεί στις πιστώτριες τράπεζες σε 300 μηνιαίες δόσεις των 220 ευρώ η καθεμία, ενώ επιβάλλει η ρύθμιση των χρεών προς τις τρεις τράπεζες να γίνει με την καταβολή 40 ευρώ μηνιαίως και επί 36 μήνες (δόσεις), δηλαδή θα καταβάλει επιπλέον 1.440 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το