Τοπικά

Ακάλυπτες θέσεις σε ειδικευόμενους γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου

Στο 60-70% καλύπτονται οι ανάγκες για ειδικευόμενους γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς πολλοί νέοι επιλέγουν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για εργασία με πολύ υψηλότερες αποδοχές. Στο «Αχιλλοπούλειο» υπάρχουν κλινικές και τμήματα που είτε έχουν ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς είτε σε κάποιες περιπτώσεις και κανέναν.
Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την δυσκολία πρόσβασης στο ΕΣΥ για επαγγελματική αποκατάσταση τα τελευταία μνημονιακά χρόνια οδήγησε πολλούς νέους γιατρούς στο εξωτερικό. Με το που λάμβαναν το πτυχίο τους από τις Ιατρικές Σχολές, μετέβαιναν αμέσως στην Ευρώπη, καθώς γνώριζαν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα για να βρουν μια εργασία. Έτσι χιλιάδες γιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να μην έχουν ειδικευόμενους γιατρούς.
Και αν μάλιστα προ κρίσης, ήταν δύσκολο και έπρεπε να περιμένει κάποιος γιατρός στη σειρά κάποιο χρονικό διάστημα για να αναλάβει μια ειδικότητα σε ένα Νοσοκομείο, τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αφού πολλές θέσεις είναι κενές.

Ο ρόλος του ειδικευόμενου γιατρού είναι πολυσήμαντος αφού σε μια περίοδο που οι κλινικές δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμων γιατρών, προσφέρουν με την όρεξη και την γνώση τους σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και στην ιατρική φροντίδα. Παράλληλα μην λησμονούμε πως και το μόνιμο ιατρικό δυναμικό γηράσκει, για μια πενταετία 2010-2015 οι μόνιμες προσλήψεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί μπαίνουν στη «μάχη» της εκπαίδευσης και της απόκτησης γνώσεων στην πράξη εφημερεύοντας στα Επείγοντα, ενώ η αύξηση των περιστατικών στο Νοσοκομείο λόγω και της κρίσης επιτάχυνε τα «μαθήματα εκπαίδευσής τους» σε συνεχώς διαφορετικές καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή οι ειδικευόμενοι γιατροί ανέρχονται σε 50-60 άτομα. Υπάρχει ένα ποσοστό 30-40% θέσεων το οποίο είναι ακάλυπτο και ο λόγος έγκειται στην τάση των νέων γιατρών τα τελευταία μνημονιακά χρόνια να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία, καθώς στην Ελλάδα οι ευκαιρίες είναι πολύ λιγότερες. Επίσης υπάρχει και ο παράγοντας των αποδοχών. Δηλαδή σε ένα Νοσοκομείο της Ελλάδας ο ειδικευόμενος γιατρός θα λάβει μηνιαίο μισθό κάτι παραπάνω από 900 ευρώ που με τις εφημερίες μπορεί να φτάσει και στα 1.200 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό, ιδίως σε Νοσοκομεία της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας, οι αντίστοιχες αποδοχές θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιες. Επίσης στο εξωτερικό υπάρχει και η προοπτική να παραμείνει για εργασία εκεί, ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τις προκηρύξεις για πρόσληψη στο ΕΣΥ που λόγω και της γραφειοκρατίας απορροφούν πολύ χρόνο».

Ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε πως «υπάρχουν Κλινικές, Μονάδες και Τμήματα που διαθέτουν ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς, όπως για παράδειγμα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου τρεις θέσεις είναι ακάλυπτες».
Σημειώνεται πως ο ειδικευόμενος γιατρός εκτός από την πολύωρη εργασία του στο νοσοκομείο, θα πρέπει να βρίσκει χρόνο και για τη μελέτη, ώστε να περάσει τις εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το