Τοπικά

Αίτημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου για στήριξη παραγωγών βρώσιμης ελιάς

Αίτημα για να ενταχθεί η βρώσιμη ελιάς σε πρόγραμμα στήριξης στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, απέστειλε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σχετική επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Κύριο χαρακτηριστικό του πρωτογενή τομέα, σε όλη την έκταση του Δήμου, αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς, η οποία εδώ και αιώνες κυριαρχεί στην περιοχή, σε επίπεδο σχεδόν μονοκαλλιέργειας και η ποικιλία που καλλιεργείται σχεδόν στο σύνολο, η Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου, έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ενεργοποιήθηκε μετά από σχετική τροποποίηση τόσο του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1305/2013, όσο και του ΠΑΑ, το νέο μέτρο 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19».

Επειδή:
1) Η κατανάλωση της βρώσιμης ελιάς έχει επηρεαστεί αρνητικά από το κλείσιμο της εστίασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
2) Υπάρχουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες βρώσιμης ελιάς στις αποθήκες των παραγωγών από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και τη χαμηλή τιμή όταν αυτές διατεθούν.
3) Ποσότητες βρώσιμης ελιάς οδηγήθηκαν προς ελαιοποίηση, λόγω προσβολής από παθογόνα αίτια.
4) Σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε ελαιοκτήματα στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου από την κακοκαιρία της 14-17/2/2021 που θα επηρεάσουν αρνητικά το γεωργικό εισόδημα των παραγωγών.
Αποτελεί δίκαιο αίτημα των παραγωγών βρώσιμης ελιάς να τύχουν αντίστοιχης οικονομικής στήριξης με τους άλλους παραγωγούς ελιάς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το