Τοπικά

Αίτημα να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπέβαλαν 13.000 δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα

Αίτηση για ένταξη στις 120 δόσεις έχουν υποβάλει πάνω από 13.000 δικηγόροι σε όλη τη χώρα προκειμένου να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι ζητούν «πάγωμα» της αύξησης των εισφορών προκειμένου να αποπληρώσουν τις παλαιές οφειλές τους. Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, προϊστάμενος Τμήματος Μη Μισθωτών Διεύθυνσης Νομικής Υπηρεσίας ΕΦΚΑ και πρόεδρος Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων Ελλάδας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
To ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ο κ. Κουτσόλαμπρος βρέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για να εκθέσει τα αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Ο κ. Κουτσόλαμπρος χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ως αναγκαιότητα μετά την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν μεγάλο μέρος του νόμου Κατρούγκαλου.
Σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος των αιτημάτων των δικηγορικών συλλόγων έχουν γίνει δεκτά με το νομοσχέδιο που προωθείται.
«Υπάρχουν ασφαλιστικές κατηγορίες με ελεύθερη επιλογή των ασφαλισμένων, διατηρείται η εισφορά που είχαμε στα γραμμάτια των δικηγόρων και θα υπάρχει ενιαίο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Σε αυτό θα συμψηφίζονται και τα γραμμάτια προείσπραξης. Επίσης παραμένουν στο ίδιο ύψος οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων θα δει αυξήσεις στις εισφορές. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που πληρώνουν 185 ευρώ στον ΕΦΚΑ σήμερα θα φτάσουν τα 220 ευρώ. Αυτή θα είναι η ελάχιστη εισφορά και θα υπάρχει αύξηση 35 ευρώ».
Τόνισε πως η αύξηση των εισφορών δεν είναι ευχάριστη για τους δικηγόρους καθώς 13.300 δικηγόροι σε όλη τη χώρα έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στις 120 δόσεις.
«Το 1/3 των δικηγόρων της χώρας χρωστάει παλιές ασφαλιστικές εισφορές. Το να μπαίνει επιπλέον αύξηση, ενώ έχουν να πληρώσουν επιπλέον και τα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ, θα δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία και αναστάτωση».
Οι οφειλόμενες εισφορές των δικηγόρων αφορούν τον ΕΦΚΑ 2017 και 2018.
«Το ποσό αυτό είναι συνήθως 4.000-5.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και πολλοί δικηγόροι που χρωστούν οφειλές και προ του 2016» σημείωσε.
Ο κ. Κουτσόλαμπρος υπογράμμισε ότι βασικό αίτημα των δικηγόρων είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διετίας ή τριετίας όπου θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο οι εισφορές. Επίσης σημείωσε ότι ο νέος νόμος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά από τα 40 έτη και πάνω δεν δίνει την αντίστοιχη αύξηση με αποτέλεσμα όσοι έχουν χρόνο ασφάλιση πάνω από 45 έτη να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το