Τοπικά

Αίτημα απαγόρευσης μετακινήσεων προς τη Σκιάθο

Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά έχουν στείλει οι δήμαρχοι 16 νησιωτικών δήμων, μεταξύ των οποίων και της Σκιάθου, για την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων προς τα νησιά. Πρόκειται για μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά (με τις αναγκαίες εξαιρέσεις), ώστε αφενός να περιφρουρηθεί η αισθητά καλύτερη σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας-επιδημιολογική τους εικόνα και αφετέρου να αποφευχθεί η οριζόντια εφαρμογή και σε αυτά των αυστηρότερων μέτρων που καθορίζονται για τις επιβαρυμένες περιοχές.

Η απαγόρευση μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά της χώρας, η οποία ίσχυσε την άνοιξη, αποδείχθηκε καθοριστική για τη μη-διάδοση του κορωνοϊού σε αυτά. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα, οι δήμαρχοι ζητούν την εκ νέου επιβολή του ίδιου μέτρου, ώστε να περιφρουρηθεί η αισθητά καλύτερη -σε σχέση με τις άλλες περιοχές – επιδημιολογική εικόνα που ήδη παρουσιάζουν τα νησιά και να αποφευχθεί η οριζόντια εφαρμογή και σε αυτά αυστηρότερων μέτρων που τυχόν κριθούν αναγκαία για τις επιβαρυμένες περιοχές. Το αιτούμενο μέτρο, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου η γεωγραφική απομόνωση των νησιών να αναδειχθεί σε πλεονέκτημα, αντισταθμίζοντας τις ελλείψεις στις τοπικές δομές υγείας και την έλλειψη ειδικών διαδικασιών διαχείρισης κρουσμάτων για τα νησιά.

Απόφαση για την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας
Μετά την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου και η αντίστοιχη Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου πήρε απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος New Energy Solutions Οptimized for Islands (NESOI).

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030. Ο Δήμος Σκιάθου θα υποβάλει από κοινού με τους Δήμους Σκοπέλου και Αλοννήσου πρόταση χρηματοδότησης με το ποσό των 60.000 ευρώ για την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας στο αρχιπέλαγος Βορείων Σποράδων. Η καύσιμη ύλη που θα παραχθεί θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη τοπικών αναγκών ηλεκτρισμού/θέρμανσης ή θα αξιοποιείται εμπορικά ως προϊόν των Σποράδων.

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να δοθεί παράταση στη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών διεκπεραίωσης των υποθέσεων των κληροδοτημάτων Μωραΐτη, Πανώρα, Αγλαΐας Ραχιώτου και Σπίτι Κωκκώνας. Η σύμβαση παρατάθηκε έως 24 Μαΐου του 2021.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το