Τοπικά

Αισθητικές επεμβάσεις με οδηγό τα social media

Η θεραπεία του δέρματος είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη, καθώς σχετίζεται με την προστασία της υγείας, τη βελτίωση της εμφάνισης και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας. Η φροντίδα του δέρματος είναι μια συνεχής διαδικασία, που περιλαμβάνει πρόληψη, αντιμετώπιση προβλημάτων και διατήρηση της υγείας του δέρματος κυρίως με την κατάλληλη υποστήριξη από δερματολόγο.
Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζει η δερματολόγος κ. Χονδροδήμου Ιωάννα, η οποία ειδικεύεται στη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη παθήσεων που αφορούν το δέρμα και ασχολείται και με την κλινική και την αισθητική δερματολογία «πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν οι συνθήκες μιας άμεσης σχέσης και επικοινωνίας που θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην διαρκή υποστήριξη του γιατρού προς τον θεραπευμένο» .
Η δερματολόγος αναφέρει πως η έναρξη των επισκέψεων σε δερματολογικά κέντρα ξεκινάει από μικρή ηλικία και κυρίως στα πρώτα στάδια της εφηβείας, όπου παρατηρείται η ακμή άλλοτε σε αρχικά στάδια ήπιας μορφής άλλοτε σε πιο εκτεταμένα επίπεδα, ενώ αρκετά συχνές είναι και οι επισκέψεις μεγαλύτερων ηλικιών που πραγματοποιούν άλλες θεραπείες προσώπου. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως άτομα νεότερης ηλικίας επισκέπτονται τον/την δερματολόγο γύρω στις 3 φορές τον χρόνο ενώ μέσης ηλικίας άτομα και ηλικιωμένοι γύρω στις 6 φορές τον χρόνο. Επισκέψεις όλων των ηλικιών γίνονται για αισθητικούς λόγους κυρίως για καθαρισμό, ενυδάτωση κ.α.
Ο ρόλος του/της δερματολόγου όπως δηλώνει η ίδια «είναι εκπαιδευτικός καθώς προσφέρει συμβουλές και λύσεις για τη βελτίωση της εμφάνισης και της υφής του δέρματος, αλλά λαμβάνει και ψυχολογικές διαστάσεις κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών που έχουν ακμή και χρειάζονται κάποιου είδους ψυχολογική υποστήριξη». Ωστόσο τονίζει ότι «σε μια θεραπεία αισθητικής δεν είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη, μόνο σε περιπτώσεις άγχους για το αποτέλεσμα».
Άλλη μια τάση που παρατηρείται στις μέρες μας είναι η έξαρση στις αισθητικές επεμβάσεις, χειρουργικές και μη, κυρίως σε μικρότερες ηλικίες του γυναικείου φύλου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Χονδροδήμου «τα νέα κορίτσια επηρεάζονται από τα social media με κυρίαρχη πλατφόρμα επηρεασμού στον τομέα των αισθητικών επεμβάσεων το tik tok και έπειτα το Instagram. Ακούω συνεχώς από κορίτσια ηλικίας 15 έως 25 ετών είδα την τάδε κρέμα, παρήγγειλα το τάδε προϊόν περιποίησης από το tik tok ή το Instagram χωρίς να γνωρίζουν τι επιπλοκές μπορεί να επιφέρει στο πρόσωπο τους αλλά και στην υγεία τους». Οι επιπτώσεις όσο αφορά το αισθητικό κομμάτι συμπληρώνει η δερματολόγος είναι ότι «ένα μικρό και νέο κορίτσι δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα όλες αυτές τις επεμβάσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν άσχημο ή υπερβολικό αποτέλεσμα γι’ αυτές, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε την φρεσκάδα του προσώπου η οποία χάνεται.
Τα πρότυπα της εποχής παρουσιάζουν ένα «ιδανικό» τύπο γυναίκας και αυτό προσπαθούν όλες να πετύχουν με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου να αλλοιώνονται ή να μοιάζουν όλες οι γυναίκες μεταξύ τους να έχουν δηλαδή παρόμοια χείλη, ζυγωματικά κλπ» Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί βέβαια και η περίπτωση αυτή των επιπλοκών ή των παρενεργειών που μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια μιας επέμβασης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο άτομο.
Οι παρενέργειες αυτές είναι σοβαρές , δεν αφορούν μόνο το κομμάτι της επιτυχίας της επέμβασης, γι’ αυτό και γίνεται μεγάλη καμπάνια από την ελληνική δερματολογική εταιρεία καθώς «πρέπει να γίνεται από δερματολόγους που έχουν ειδική γνώση πάνω στο ζήτημα και να υπάρχει σωστή καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη από τους ειδικούς, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με υπευθυνότητα και γνώση των συνεπειών».
Για παράδειγμα, στο υαλουρονικό μπορεί να γίνει νέκρωση δέρματος, να προκληθεί τύφλωση, να συμβεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, το Botox έχει παρενέργειες στην πτώση βλεφάρων, τις οποίες ο γιατρός πρέπει να ξέρει πως μπορεί να τις αποφύγει και πως να τις χειριστεί. Πολύ μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται επίσης και στα υλικά που χρησιμοποιούνται είτε πρόκειται για κάποια μορφή ένεσης είτε για ένα απλό piling. Όσο αφορά τις πιο απλές περιπτώσεις ενός καθαρισμού για παράδειγμα ή μιας μεσοθεραπείας ο ρόλος του δερματολόγου πρέπει να είναι καθοδηγητικός έτσι ώστε να κατατοπίσει συμβουλευτικά το άτομο σχετικά με τον τύπο δέρματος που έχει, την κατάλληλη θεραπεία που χρειάζεται να κάνει και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβει. Βέβαια μια απλή δερματολογική ανάλυση αρκεί για να καταλάβει ο/η γιατρός που πρέπει να δοθεί βάση και ποια θα είναι η αποτελεσματικότερη λύση για τον θεραπευόμενο.

Αντιηλιακή προστασία
Τέλος, η πολυτιμότερη και πιο χρήσιμη συμβουλή σύμφωνα με την κ. Χονδροδήμου είναι η αντιηλιακή προστασία, η οποία όπως επισημαίνει είναι πολύ σημαντική για όλες τις ηλικίες και απαραίτητη όλες τις ώρες της ημέρας. Τονίζει πως «πρέπει να γνωρίζουμε την πρόληψη και την κατάλληλη προστασία από πολύ μικρή ηλικία. Οι ακτίνες του ηλίου είναι άκρως βλαβερές για το δέρμα μας και το κακό είναι πως δεν το καταλαβαίνουμε άμεσα σε μια νέα ηλικία και ξαφνικά φτάνεις στα 50 να μοιάζεις με 70 καθώς με τον χρόνο γίνονται ορατές κηλίδες, πανάδες κλπ». Συμπληρωματικά προτείνει πέρα από την αντιηλιακή προστασία, την ενυδάτωση και τον καθαρισμό του προσώπου ως ένα επιπλέον τρόπο πρόληψης δερματολογικών παθήσεων, όπως ιδρώτας, ριπές της ατμόσφαιρας ή της σκόνης, το αλάτι της θάλασσας κ.α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το