Τοπικά

Αισχροκέρδεια με τις μάσκες – Αυξήθηκαν μέχρι 900% οι τιμές τους

Εξαντλήθηκαν οι ιατρικές μάσκες και τα αντισηπτικά σε πολλά φαρμακεία του Βόλου, ενώ παράλληλα εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι τιμές τους και η αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εμπόρων.

Μεγάλη έλλειψη από ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού nCoV σε πολλά φαρμακεία του Βόλου. Οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτά τα προϊόντα, για να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Βόλου κ Βυζιώτης τονίζει «η ζήτηση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη από την παγκόσμια παραγωγή και οι εισαγωγές, που γίνονται είναι ελάχιστες. Οπότε δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, που απαιτούνται παρά μόνο σποραδικά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες». Βέβαια οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και εν συνεχεία οι προμηθευτές βρήκαν και πάλι την ευκαιρία, όχι μόνο να κερδοσκοπήσουν, αλλά και να αισχροκερδήσουν εις βάρος των πολιτών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές αυτών των δυσεύρετων πλέον προϊόντων υγείας. Πριν την εξάπλωση του ιού δηλαδή, οι ιατρικές μάσκες κόστιζαν 0,20- 0,30 ευρώ, ενώ τώρα μπορεί να τις αγοράσει κάποιος με 1,50-2,00 ευρώ, διότι το πακέτο των 50 μασκών κόστιζε πριν κάποιους μήνες μόνο 6 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ σήμερα φτάνει να κοστίζει για ένα φαρμακείο από 30-42 ευρώ επίσης χωρίς ΦΠΑ. Παράλληλα και το κόστος των αντισηπτικών αυξήθηκε και αυτό σε ποσοστό περίπου 45% και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 80%. Οι τιμές ουσιαστικά αυξάνονται ανάλογα με τη χώρα παραγωγής, όπου κατασκευάζονται τα προϊόντα.

Οπότε οι φαρμακοποιοί για να βγάλουν το καθορισμένο κέρδος των 30-35% αυξάνουν και αυτοί αντίστοιχα το κόστος τους. Αντιθέτως η τιμή του οινοπνεύματος που κάνει ασηψία δεν μεταβάλλεται, καθώς ρυθμίζεται από το κράτος. Στην αγορά, ωστόσο εκτός από τις απλές ιατρικές μάσκες υπάρχουν και οι σύνθετες υψηλής προστασίας με φίλτρο, αλλά και οι μάσκες με άνθρακα, οι οποίες δεν καταναλώνονται τόσο γρήγορα, διότι το κόστος τους είναι τεράστιο. Βέβαια τις πιο σύνθετες μάσκες, υπογραμμίζει ο κ. Βυζιώτης, «πρέπει να τις φοράνε άτομα, που εργάζονται σε σκληρές εργασίες, ενώ οι απλές ιατρικές μάσκες είναι μίας χρήσης και πρέπει να τις χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι ασθενείς και όχι τα υγιή άτομα».

ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το