Οικονομία

Airbnb: Τι αλλάζει στις μισθώσεις

Δύο αλλαγές αναμένονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της εθνικής στρατηγικής για τον «Τουρισμό 2030», γίνονται ενέργειες για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα.

Παράλληλα, είπε, θα γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως «πακέτο») και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης. Υπογράμμισε τέλος πως θα υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος κατά την ομιλία του και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

«Αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο γιατί η Αθήνα είναι σε μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αργοσαρωνικός κ.α.), συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, στις 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης ανά Περιφέρεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (αθηναϊκή Ριβιέρα, νησιά του Αργοσαρωνικού κ.ά.) βρέθηκαν, την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του σχεδίου δράσης που παρουσίασαν ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ και ο Αρης Ικκος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Με βάση το εν λόγω σχέδιο, ο στόχος για την περιφέρεια Αττικής με ορίζοντα το 2030 τοποθετείται στα 7,7 εκατ. αφίξεις (από 5,9 εκατ. που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2023), 46 εκατ. διανυκτερεύσεις (από 34 εκατ. το 2023) και 4 δισ. έσοδα (από 2,6 δισ. το 2023).

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το