Άρθρα

Αιολικά πάρκα και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο

του Απόστολου Σ. Τσιριβή*

Με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος να μεγαλώνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει ως στόχο και επίκεντρο της ενεργειακής της πολιτικής την παραγωγή σχεδόν εξολοκλήρου της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, είναι σαφές πως κάθε χώρα και κάθε περιοχή οφείλει να δείξει τη δέουσα ευαισθησία και προσοχή και να συμβάλει στην προσπάθεια για μείωση των αέριων ρύπων του θερμοκηπίου και των ακραίων συνεπειών που αυτή προκαλεί στο κλίμα του πλανήτη.
Η μορφολογία του Νοτίου Πηλίου προσφέρεται για πλειάδα εναλλακτικών μορφών πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν να καλύψουν αρκετές από τις ανάγκες της περιοχής σε ηλεκτροδότηση και να ενισχύσουν σε περίπτωση εκτεταμένης ζήτησης το δίκτυο ηλεκτροδότησης των Σποράδων. Η ύπαρξη αμέτρητων τρεχούμενων πηγών και ρεμάτων καθιστά πολύ ελκυστική και αποδοτική μια ενδεχόμενη επένδυση σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με τους οποίους θα διασφαλίζεται η συνεχή ηλεκτροπαραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου, μια και οι περισσότερες τρεχούμενες πηγές δε στερεύουν ποτέ και πλεονεκτούν σημαντικά σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που αναγκάζονται σε παύση λειτουργίας σε περίπτωση απουσίας ανέμου όπως και στην περίπτωση πολύ ισχυρού ανέμου που θα ξεπερνά τα 65 μίλια την ώρα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αφορά στο κόστος αυτού του είδους της επένδυσης, καθώς το κόστος κτήσης και λειτουργίας της συγκεκριμένης επένδυσης είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό ενός αιολικού πάρκου, με αποτέλεσμα να μη κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή κάποιου ιδιώτη επενδυτή. Την κάλυψη των εξόδων μπορεί να καλύψει η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με άμεσα οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής όπως θα είναι ο δωρεάν δημοτικός ηλεκτροφωτισμός στον οποίο αυτή τη στιγμή καταλήγει μεγάλο κομμάτι των δημοτικών τελών. Οι μικρές αυτές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις αποτελούν αυτή τη στιγμή μια από τις πλέον επιτυχημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση στην υλοποίηση τέτοιων ενεργειακών σχεδίων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αφού έχει εκτιμηθεί το γεγονός ότι πλεονεκτούν έναντι πολλών ανταγωνιστικών σχεδίων, λόγω χαμηλού κόστους και σχεδόν μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αλλοίωσης των περιοχών που εγκαθίστανται.
Επιπρόσθετα στον παραπάνω σχεδιασμό και με στόχο μια ρηξικέλευθη και οριστική λύση για την ικανοποίηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των περιοχών του Νοτίου Πηλίου και των Σποράδων με ταυτόχρονη επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει η ενεργή αξιοποίηση του φράγματος Παναγιώτικο. Το υπό εγκατάλειψη αυτή τη στιγμή φράγμα λόγω της ανικανότητας τόσο της απερχόμενης Δημοτικής αρχής όσο και της περιφέρειας Θεσσαλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, πρότυπο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Το σχέδιο αυτό είναι διττό και περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα με ταυτόχρονη επισκευή του ταμιευτήρα, αλλά και κάλυψη ολόκληρης της επιφάνειας του φράγματος με συστάδες επιπλεόντων φωτοβολταϊκών πάνελ. Με τη διπλή αυτή επένδυση επιτυγχάνονται δυο υψίστης σημασίας αποτελέσματα για την περιοχή και αφορούν τόσο τη συνεχή και πολύ υψηλή ηλεκτροπαραγωγή (24ωρες, χειμώνα – καλοκαίρι) όσο και την προστασία και διατήρηση των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων σε πόσιμο νερό, το οποίο και επιλύει ίσως το πιο σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Κρίνεται δε απαραίτητο να αναφερθεί, ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών ανά τον πλανήτη που μαστίζονται από σχετική έλλειψη υδάτινων πόρων, ενώ παράλληλα διακρίνονται για τα πολύ υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας όπως ακριβώς η περιοχή μας.

Συνοψίζοντας, όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό από την παραπάνω λεπτομερή ανάλυση, μόνο ως ύποπτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η επιμονή και ο υπερβάλλων ζήλος συγκεκριμένων παραγόντων, πολιτευτών και πολιτικών φορέων στο σχέδιο κατασκευής του αιολικού πάρκου. Μια επένδυση που στοχεύει αποκλειστικά στο κέρδος του εμπλεκόμενου ιδιώτη «επενδυτή» μέσω επιδοτήσεων που προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τη τσέπη των πολιτών, μια και η προτεινόμενη πρόταση αντισταθμιστικού οφέλους ίσο με 4 ευρώ ανά νοικοκυριό υποτιμά την αντίληψη των πολιτών και δεν είναι παρά «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς». Όσο για την «αρνητική» στάση της υφιστάμενης Δημοτικής αρχής και την υποτιθέμενη άγνοια της αντιπολίτευσης μόνο ως προφάσεις εν αμαρτίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, μια και σα κάτοικος στο Χόρτο – Αργαλαστής έχω γίνει μάρτυρας μετρήσεων της ριπής των ανέμων σε πάμπολλες περιοχές του Νοτίου Πηλίου, που όλως τυχαίως προτείνετε να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Προφανώς για τη διενέργεια τέτοιων μετρήσεων θα απαιτούνταν έστω και άτυπα η σχετική άδεια από τον αρμόδιο τοπικό δημοτικό φορέα.
Όντας κάποιος «καλόπιστος» και μη θέλοντας να καταλογίσει πρόθεση ή δόλο τόσο στην απερχόμενη Δημοτική αρχή όσο και την αντιπολίτευση που με περισσό θράσος διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των πολιτών, μπορεί εύκολα να διακρίνει πως η γενικότερη ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων προσώπων σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την έλλειψη εξειδίκευσης και απαραίτητων οικονομικών γνώσεων όπως και η παντελής έλλειψη συντονισμού και αναγκαίας συνεργασίας με άλλους φορείς κατάφερε για ακόμα μια φορά να φυλακίσει στη στασιμότητα και την παρακμή την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ενώ επέφερε τον διχασμό στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων.

* οικονομολόγου, υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου με την Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Νοτίου Πηλίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το