Πολιτισμός

«Αινίγματα» – ανοίγματα σε έκθεση του Θανάση Λάλα

Η έκθεση έργων του Θανάση Λάλα με τίτλο «Αινίγματα» εγκαινιάστηκε χθες στον Χώρο Τέχνης δ. με τον διακεκριμένο καλλιτέχνη, πολυπράγμονα και πολυδιάστατο, να παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς του προσφέροντας παράλληλα αφορμές για αναζητήσεις στα αίτια της δημιουργίας και εξηγήσεις για όσα η έμπνευση επιφέρει. Όπως και ο ίδιος εξήγησε, πρόκειται για μία έκθεση, που φτιάχτηκε ειδικά για τον Βόλο, με μικρά έργα, τα οποία μαζί με τις κορνίζες, αποτελούν ένα έργο.

Ο Θανάσης Λάλας τόνισε πως πρόκειται για μία έκθεση που φτιάχτηκε ειδικά για την πόλη, δηλαδή με μικρά έργα, τα οποία μαζί με τις κορνίζες, αποτελούν ένα έργο. Η έκθεση τιτλοφορείται «Αινίγματα». «Στην πραγματικότητα, το είπε πολύ ωραία και μια κυρία, πρόκειται για αινίγματα που είναι ανοίγματα. Είναι χρωματικές συνθέσεις, οι οποίες καταρχάς σου δημιουργούν μια χαρά και μετά όλο και περισσότερο όσο το βλέπεις μπαίνεις βαθύτερα μέσα σε αυτό και συναντάς τον εαυτό σου».
Για τον ίδιο τον καλλιτέχνη η έμπνευση όσο δουλεύει κάποιος έρχεται και τον επισκέπτεται. «Η έμπνευση δεν έχει τι να κάνει κάθε μέρα και γυρίζει στους δρόμους και όποιος επιμένει να περπατά κι αυτός στους δρόμους πέφτει πάνω του» εξήγησε ο Θανάσης Λάλας.
«Αν υπάρχει κάτι εμπνευσμένο σε όλα αυτά, είναι επειδή ακριβώς επιμένω συνεχώς σε αυτό που με κάνει εμένα να νιώθω πάρα πολύ καλά. Αυτή τη δουλειά την κάνω, γιατί πραγματικά χάνομαι μέσα από αυτή, ενώ είναι ένας τρόπος να μπω στα σκοτάδια, δηλαδή στην άγνοια και σε αυτό που δεν γνωρίζω. Επενδύω πάρα πολύ σε αυτό που δεν γνωρίζω, σίγουρα πολύ περισσότερο από αυτό που γνωρίζω» ανέφερε ο ίδιος.
Τα χρώματα, πολλά και έντονα, κυριαρχούν στα έργα του Θανάση Λάλα. «Το χρώμα μπορεί κάποιος να το τραβήξει και από κάτω να δει όλο αυτό το σκοτάδι που μόλις περιέγραψα. Το χρώμα αποτελεί το καλύτερο σκέπασμα του σκοταδιού μας. Και είναι η μόνη πόρτα για να μπεις ειλικρινά μέσα σε αυτό που σε αφορά. Σε ξεγελάει κάπως. Το χρώμα είναι αυτός ο περίεργος γελωτοποιός, που σε οδηγεί με τον δικό του τρόπο στην ουσία των πραγμάτων» κατέληξε ο ίδιος.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες εκθέσεις. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις (2003, 2006 και 2010) που όρισαν την καριέρα του και την εικαστική του πορεία και ματιά. Ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικα ημερολόγια και την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντηλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες… παντού) δημιουργώντας το δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα.
Η έκθεση έργων του Θανάση Λάλα στον Βόλο, στον Χώρο Τέχνης δ., θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί με όλα τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα ασφαλείας.
Λειτουργία έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το