Τοπικά

Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς: «Άκαρπη» η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ

«Καμία απάντηση δεν πήραμε για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χθες τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου», τόνισαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.
Στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι πήγαν για να συζητήσουν με τους αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου σχετικά με την πρόσφατη χαλαζόπτωση, το προεδρείο του Συλλόγου έθεσε τα αιτήματα των αγροτών αναφέροντας πως είναι αιτήματα επιβίωσης για τα αγροτικά νοικοκυριά. Όμως, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, παρόλο το δίκαιο των αιτημάτων, για κανένα δεν φάνηκε η πρόθεση να επιλυθεί.
Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για τον Αγροτικό Σύλλογο:
• Πως γίνεται από τη φετινή χρονιά, να αυξάνονται τα ασφάλιστρα περίπου 10%, και ταυτόχρονα να μειώνεται η τιμή της αποζημίωσης στα μήλα κατά 12%;
• Πως θα πληρώσουν οι αγρότες στην ώρα τους, τις αυξημένες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ενώ αντίθετα, ο ΕΛΓΑ παρακρατεί το 35% της αποζημίωσης από τις περσινές καταστροφές;
• Γιατί δεν γίνεται συμψηφισμός χρεών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα; Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους, χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης, το ασφάλιστρο όπως παραμένει, επιβαρύνεται με τόκους και πηγαίνει για βεβαίωση στην εφορία.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί σε συντονισμό τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και τους αγρότες σε εγρήγορση και κινητοποίηση για την άμεση επίλυση των αιτημάτων που είναι τα ακόλουθα:
1. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.
2. Συμψηφισμός χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
3. Άμεση καταγραφή των ζημιών και προκαταβολή το 40% εντός του έτους, καθώς το κόστος καλλιέργειας κατά 80% έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
4. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
5. Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
6. Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα πάγια έξοδα.
7. Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.
8. Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
9. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες.
10. Να αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.
11. Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς και να παρθούν άμεσα μέτρα για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην δήλωση.
12. Άμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το