Τοπικά

Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πηλίου: Από 2,2 ευρώ το λάδι φτάνει στον καταναλωτή στα 6 ευρώ

Ανάστατοι είναι η ελαιοπαραγωγοί για τη διαδικασία διάθεσης λαδιού όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση σημειώνοντας ότι η τιμή του λαδιού έχει πέσει στα 2,20 ευρώ, τα ελαιοτριβεία και οι συνεταιρισμοί πουλάνε το δικαίωμα 4 ευρώ, ενώ το λάδι φτάνει  εμφιαλωμένο στην κατανάλωση στα 5,50 έως 6 ευρώ.
«Μπορεί να κατανοήσει ο καθένας ποιοι κερδίζουν (μεγαλέμποροι και εταιρείες εμφιάλωσης) και ποιοι χάνουν (οι ελαιοκαλλιεργητές και τα λαϊκά στρώματα). Επίσης, γίνεται κατανοητό αυτό που βάζουμε σταθερά σαν αίτημα για εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα (και στο λάδι) και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης που κωφεύει εξυπηρετώντας τα σχέδια των μεγαλεμπόρων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Ακόμη καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια για τη δακοκτονία καθώς, όπως δηλώνει ο Αγροτικός Σύλλογος, τουλάχιστον στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου δεν υπάρχει ελιά χωρίς δάκο.

«Η άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμποροβιομηχάνων, τα οποία ευνοούν οι σχετικοί αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, δε θα αλλάξει αν δε γίνουν αγώνες μαζικοί, ενωτικοί και δυναμικοί. Αν δεν υπάρξει συντονισμός των ελαιοπαραγωγών με τους υπόλοιπους αγρότες που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Αν δεν υπάρχει αγωνιστικός συντονισμός με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.
Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίζεται και να καταλογίσουμε ευθύνες σε όσους τους αναλογούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το