Τοπικά

Αγροτικοί σύλλογοι Πηλίου: Μεγάλες ζημιές σε ελαιοπερίβολα από την έντονη χιονόπτωση

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου, μετά από επικοινωνία των συμβουλίων, ζητούν τη στήριξη του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως της έντονης χιονόπτωσης στην περιοχή, οι ελαιοκαλλιέργειες υπέστησαν πολλαπλές ζημιές που σε πολλά ελαιοπερίβολα ήταν σφοδρές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αγροτικοί σύλλογοι Ζαγοράς Μακρυράχης τονίζουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης με την καταστροφή των ελαιώνων μας από το χιόνι να είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Ωστόσο ο ΕΛΓΑ, βάσει κανονισμού, δεν μπορεί να αποζημιώσει ένα δέντρο που δεν έχει δείξει καρπό.
Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. «Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε δυσβάσταχτα ασφάλιστρα για την ασφάλεια των χωραφιών μας και στο τέλος να μην αποζημιωνόμαστε επειδή απλά είναι χειμώνας και δεν έχει δέσει ακόμη ο καρπός.
Η Μήδεια που χτύπησε και την Ελλάδα έκανε μεγάλες ζημιές στην περιοχή μας. Μόλις πέρασε το κύμα και κάναμε μια περιοδεία στα ελαιοπερίβολά μας, αντικρίσαμε μεγάλες ζημιές, δέντρα σπασμένα τα οποία φέτος θα είχαν μεγάλη παραγωγή. Οι ζημιές είναι μεγάλες σε όλο το Νομό Μαγνησίας και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη εμπόδιο στις καλλιέργειές μας λόγω καιρού την ίδια στιγμή που οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από την χαλαζόπτωση της προηγούμενης χρονιάς δεν έχουν δοθεί ακόμα στους πληγέντες αγρότες» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Οι αγροτικοί σύλλογοι του Πηλίου απαιτούν:
Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
Κατάργηση των ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ) που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο μετά από 3 και πάνω χρόνια.
Να σταματήσουν οι χρόνιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που καλείται να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

“Εμείς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση να πάρει θέση και να σκύψει στα προβλήματά μας και να αφήσει τις δηλώσεις ότι μας στηρίζει στα μεγαλοκάναλα των Αθηνών διότι από παχιά λόγια είμαστε χορτάτοι αλλά πράξεις δεν βλέπουμε” τονίζουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το