Τοπικά

Αγρότες πωλούν τα χωράφια τους στον θεσσαλικό κάμπο γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν

Στην πώληση των χωραφιών τους οδηγούνται σταδιακά πολλοί αγρότες από τον θεσσαλικό κάμπο, λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, αλλά και της μη ενασχόλησης των νέων με τον πρωτογενή τομέα.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν σήμερα στις 6 το απόγευμα πανθεσσαλική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
Χθες και προχθές αγρότες των θεσσαλικών χωριών έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους ως μια συμβολική κίνηση για τις επόμενες δράσεις.
Σημειώνεται πως αγροτική κινητοποίηση θα υπάρξει και στην Agrotica, που θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο της ΔΕΘ από την Εγνατία.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό κ. Νίκος Αγγελής επισήμανε πως «από πέρσι που είχαμε καταθέσει αιτήματα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των αγροτών, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Εμείς αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, που αφορά στο υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο συνδυάζεται με τη μείωση των τιμών πώλησης στα διάφορα είδη. Τα αγροτικά εφόδια, το πετρέλαιο, όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έχουν υψηλή τιμή και ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα, έρχεται και η μείωση των τιμών για να δυσχεράνει την όλη κατάσταση. Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Το 50-60% των αγροτών έχουν λάβει δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν και τώρα κινδυνεύουν η γη τους να περιέλθει από τις τράπεζες σε ξένα funds. Επίσης σημαντικό είναι το θέμα της υψηλής φορολογίας και το ασφαλιστικό που δεν έχει λυθεί. Η θέση του αγρότη χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο και γι’ αυτό θα συγκεντρωθούμε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως μόνο μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα».

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στο φαινόμενο που παρατηρείται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, να αναγκάζονται οι αγρότες να πωλούν τα χωράφια τους.
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης κορυφώθηκε η τάση να πωλούν οι αγρότες τα χωράφια τους σε άλλους, επειδή είτε οι ίδιοι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν λόγω του υψηλού κόστους είτε δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, καθώς οι νέοι δύσκολα μένουν στα χωριά για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Τo φαινόμενο παρατηρείται στον θεσσαλικό κάμπο, συμβαίνει, όμως, και πανελλαδικά. Και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές από τους μεγαλοκτηματίες που αυξάνουν τον κλήρο τους. Κατά μέσο όρο η τιμή πώλησης ενός χωραφιού κυμαίνεται στα 1.000-1.200 ευρώ, καθώς παίζει ρόλο και η θέση που βρίσκεται».
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, στα χωριά οι νέοι είναι όλο και λιγότεροι και τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν μειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το